Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember

2024. május 17. 14:20 // Forrás: MTI // Borítókép: John Moeses Bauan on Unsplash
A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember.

 A felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport és a Menhely Alapítvány pénteki közleménye szerint 45 településről 4904 - elsősorban hajléktalanszállásokon élő, részben közterületen alvó - hajléktalan embertől érkeztek be értékelhető válaszok.

A közreadott adatok szerint Budapesten 2341 hajléktalan vett részt a februári felmérésben, akkor közülük 2166-an szállón, 175-en utcán voltak. A vidéki városokban 2563-an válaszoltak, közülük 2242-en szállón, 321-en utcán tartózkodtak.

Ma már tíz hajléktalan ember közül négy elmúlt 60 éves, és minden tizedik 70 évesnél is idősebb. Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, azonban többségük már ilyen idősen vagy néhány évvel ezelőtt vált hajléktalanná - írták, rámutatva arra: az egyik első feladat - messze nem csak a hajléktalanellátás keretében - a méltó időskor biztosítása az egyre idősebb, beteg, munkaképtelen otthontalan emberek számára. 

Illusztráció: Jon Tyson on UnsplashIllusztráció: Jon Tyson on Unsplash

 Mint olvasható, a válaszadók közül csupán minden tizedik ember volt 40 évesnél fiatalabb. A kutatás azt mutatja, hogy közülük közel minden második ember állami gondozásból, nagykorúvá válásakor lett hajléktalan. Az összes válaszadó 20 százaléka volt életében állami gondozott.  A valaha volt állami gondozott hajléktalanok körében rendkívül magas a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők (61 százalék) és a romák (43 százalék) aránya. "A volt állami gondozott fiatalok számára ténylegesen hatékony, célzott képzési és lakhatási, életkezdési programra lenne szükség, annak érdekében, hogy ne váljanak hajléktalanokká" - írták a közleményben.

A felmérés szerint a hajléktalan emberek 60 százalékának, a hajléktalan nők közel 80 százalékának van gyereke. A hajléktalan nők 34 százalékának három vagy több gyereke van. A válaszadó hajléktalan emberek átlagosan havi 69 ezer forintból éltek.

Idén februárban 26. alkalommal készült el a felmérés, ugyanakkor ebben az évben semmilyen támogatásban nem részesült a kutatás, a résztvevő szociális segítők még szimbolikus tiszteletdíjban sem részesülhettek.  A Február Harmadika Munkacsoport azt tervezi, hogy októberben európai uniós forrásból újabb, a februárinál nagyobb léptékű adatfelvételt végez a hajléktalan helyzetű emberek körében - olvasható a kommünikében.

vehir.hu
további cikkek
A Tisza Párt érkezik, a KDNP távozik az Európai Néppártból A Tisza Párt érkezik, a KDNP távozik az Európai Néppártból Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója keddi, brüsszeli ülésén 97 százalékos támogatás mellett hozzájárult a Tisza Párt felvételéhez az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportjába. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ugyanakkor távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából. ma 19:40 Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kedden ma 14:08 Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. tegnap 10:56 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.