Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felavatták Wass Albert szobrát

2011. február 18. 5:00
Raffay Béla szobrászművész által megalkotott Wass Albert mellszobrot avattak fel csütörtök délután a városházán.

Veszprém város önkormányzata nevében Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a jelenlévő országgyűlési és önkormányzati képviselőket, egyházi méltóságokat, megjelenteket. – Emlékezzünk Wass Albert halálának 13. évfordulójára, a XX. század egyik legnagyobb erdélyi magyar írójára, költőjére, akinek hazaszeretete, magyarsága Széchenyi Istvánéhoz méltó – fogalmazott. – Egy gyönyörű szobor formájában lett méltó emléke Wass Albertnek Veszprémben – tette hozzá. – Koráról, világáról hosszú évtizedekig sok generáció csak nagyon keveset tudhatott – kezdte a visszaemlékezést az alpolgármester, aki az író, költő önéletrajzából idézett a jelenlévőknek. Úgy fogalmazott, akik legalább egy művet olvastak Wass Alberttől, szerethetik őt, akik már kettőt, azok már azt is érthetik, mit jelenthetett számára a gyönyörű Erdélyország, és akik még ennél is többet olvastak, még jobban értik a haza fogalmát, s hogy milyen nagy dolog az emberi élet és szabadság, amit soha senkinek nincs joga elvenni vagy korlátozni.


Némedi Lajos

Az alpolgármester köszöntőjét követően Soós Andrea a Láthatatlan lobogó című Wass Albert művet szavalta el.


Lőwey Lilla

Az avatóbeszédet Lőwey Lilla irodalmi szerkesztő mondta el. – Wass Albert műveiben állandóan vallomást tesz – fogalmazott, majd felidézte a költő, író néhány sorát. Az 1945 és 1990-es évek közötti politikai hatalmak szándékosan megfosztották az olvasóközönséget Wass Albert műveitől – emlékeztetett. Műveiből az olvasó is megtapasztalhatja, mit érzett. Írói hagyatékát az Ember az országút szélén című regényében így fogalmazta meg: „Nem az a fontos, hogy velem mi lesz, én már a múlté vagyok. Nekem már csak az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és a jövendő között. És hogy ennek a hídnak a pilléreibe beépítsek mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes” - idézte.

A szobor leleplezése alatt a születésről, az életről és az elmúlásról szóló erdélyi népdalt énekelt Veresné Petrőcz Mária.

Ezt követően dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Steinbach József református püspök és Ittzés János evangélikus püspök áldották meg a szobrot.

– Az Adjátok vissza hegyeimet című, Wass Albertről szóló filmnek köszönhetően kerültem közel az ő alakjához – mondta dr. Márfi Gyula érsek. „Mindenható mennyei Atyánk add, hogy szálljon áldásod erre a művészi alkotásra, a művészre, aki a szobrot megalkotta, mindazokra, akik ennek itteni elhelyezését lehetővé tették. Add, hogy mindannyian, akik megállunk Wass Albert szobra előtt, elsajátítsuk az ő jó tulajdonságait, amilyen mértékben ez lehetséges. Mindenek előtt az izzó, tevékeny, áldozatvállalásra is kész hazaszeretetet.” – fogalmazott áldásában.

A költő halálának évfordulója alkalmából Bartha József hortmarosi református lelkész emlékezett Wass Albertre. Megköszönte Veszprém lakosainak, hogy Wass Albert nem csak Erdélyországban van a mi szívünkben, de otthont talált a veszprémi magyarok szívében is. – Mohács óta ideje volna Wass Albert szellemiségében önmagunkra találni és összetartani. Szeressétek egymást, magyarok! Kötelességünk, hogy egymás terhét hordozva építsünk a szebb, boldogabb új hazát – jelentette ki Bartha József.


Bartha József

A műsor végén a Szózat és a Székely Himnusz csendült fel.

Egy neve elhallgatását kérő veszprémi polgár vállalta magára a jelentős anyagi áldozattal járó szobor létrejöttét.

Cseh Zoltán
további cikkek
A sporttal népszerűsítették a honvédelmet katonaság A sporttal népszerűsítették a honvédelmet Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak. tegnap 15:01 Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Rekord részvétel mellett ért véget az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) pályázata, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját lehetett megválasztani, immár negyedik alkalommal. A nagyközönség öt, döntőbe került útvonal egyikére adhatta le szavazatát. Az útvonalakon közösségi tekerések is voltak. tegnap 11:23 Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez A demokratikusan választott önkormányzatok rendszerében 35 év alatt megteremtődtek a feltételei egy olyan felfogásnak, hogy a központi hatalom és a helyi hatalom szövetségese legyen egymásnak – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Székesfehérváron, a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett hétfői ünnepségen. tegnap 9:36 Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség A jövőben új gazdaságpolitikára és új gazdasági megoldásokra is szükség lesz, ha gazdasági sikereket akarunk elérni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt. 2024. szeptember 30. 14:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.