Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mária kútja áll a Szent Margit templom kertjében / Az érsek felszentelte a Mária-kutat

2008. június 29. 15:11
Márfi Gyula érsek vasárnap a szent misét követően megáldotta a Szent Margit templom kertjében állított Mária-kutat. Az érsek a kettős évfordulóról is megemlékezett, pontosan 130 évvel ezelőtt jegyezték le a lurdi Mária-jelenéseket, és 70 évvel ezelőtt épült fel Veszprémben a Szent Margit templom, melyhez több neves egyházi méltóság felszentelése is köthető.

A neobarokk stílusú templom Rott Nándor püspöksége idején, 1938-ban készült el. A hetven éves épületet annak idején Tóth Nándor püspök szentelte fel, aki azóta itt nyugszik a templom szentéjében. Plébániai rangra Mindszenty József veszprémi püspök emelte, 1944-ben, majd a Szent Margit ereklyét is a veszprémi templomnak adományozta, - mondta Márfi Gyula.  Az alapításról szóló okmányt egyébként Mindszenty a nyilasok börtönében írta alá, és ekkor nevezte ki Szemes Józsefet, szeretett titkárát a Margit-templom első plébánosává. Szemest évekkel később meggyilkolták, máig vértanúként tiszteljük.

A zarándokok az ország minden részéről látogatják Margit templomát. A kút avatására is több zarándok érkezett. Ez a ház, Isten háza sok hívő keze munkájából, hitéből és adományoknak köszönhetően épült fel, - emlékeztetett az érsek, majd külön megköszönte az önkormányzat támogatását is. Mint mondta, Debreczenyi János még nem polgármester, csak képviselő volt, amikor hozzásegítette a templomot, hogy a környezete is védett, szent kertté válhasson. Ebben a kertben avatták, illetve szentelték fel Mária kútját. 

Ez a kút egy újabb hely, ahol a hívők megállhatnak, megpihenhetnek, elmélkedhetnek vagy imádkozhatnak, mert templom nem csak a nagy hideg kövekkel körülvett épület. Mindannyian legyünk templomépítők és templomtakarítók, váljunk mobil templomokká, akik mindig magukban hordozzák Istent, - szólított fel Márfi Gyula érsek. Majd hozzátette, hogy a harmadik évezred küszöbén legfőbb feladatunk, gyermekeinknek, unokáinknak továbbadni a hitet.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.