Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Spenótos-túrós töltött zsemle / - à la gasztronauta -

2011. április 25. 21:19
Legjobb töltött zsemlét (megboldogult nagyanyám után természetesen) a Google tudja sütni. Még be se írtad, már ontja a találatokat.

Ez a kis képes tanácsadó-beszámoló legyen csak még egy szög a papíralapú szakácskönyvek koporsójába.

Először is szükséged lesz 12 darab szikkadt zsemlére. (Én konkrétan a munkahelyi büfénkből kértem tegnapit.) „Kalapjukat” éles késünkkel lenyisszantjuk, a belüket kibányásszuk, ügyelve, hogy a zsemlék sértetlenek maradjanak.

Elkészítjük a tölteléket:
Egy doboz fagyasztott spenótot felengedünk, levét gondosan lecsöpögtetjük. Ha már nem tocsog, a tűzhelyünket előmelegítjük 160 fokra. Hozzáadunk ½ kg áttört túrót (én csak villával szoktam törni, szeretem, ha kicsit darabos), 2 dl tejfölt (amibe elkevertünk egy evőkanál burgonyakeményítőt – ez opcionális, de biztosabb a siker), egy komolyabb csomó kaprot apróra vágva (vagy két evőkanál szárított kaprot), 3–4 tojássárgáját (ugye, hogy mekkora a tojás…), és a zsemlék apróra szaggatott belét. Okosan sózzuk. Ne legyen sótlan! Felverjük a tojásfehérjéket, hozzáforgatjuk.

A zsemléket okosan (el ne ázzanak!) meglocsoljuk tejjel, majd betöltjük a tölteléket. Tepsire helyezzük őket. Ha megvan mind a 12, a kalapokat is meglocsoljuk tejjel, a helyükre tesszük, megszórjuk őket reszelt sajttal. Öntünk alájuk egy kis tejet, és betoljuk a sütőbe.

Kinek milyen a sütője? Örök kérdés. 15–20 percig sütjük. Vigyázzunk, itt még nem szabad, hogy kiszáradjon. Ha nem légkeveréses, vagy nehéz hőfokot állítani a sütőnkön, inkább takarjuk le őket fóliával ebben a fázisban, de ebben az esetben csak 10 percig süssük így, és kitakarva a fennmaradó időben. Ha belül megdermedt, rápirítunk: emelünk 20 fokot a hőmérsékleten, és sütjük még 5–10 percig. Csak vigyázzunk, ne égjen meg!

Emlékszem, nagyanyám a kalapokat csak az utolsó fázisban rakta a zsemlékre, de bevallom, én ezt most elfelejtettem, csak most jut eszembe, ahogy a képeket méretezem… Ezután már a könnyebbik része jön: meg kell enni…


(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)
 

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.