Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Minden zenekarok legjobbika”

2011. július 13. 15:38
Nagyszínpadon léphet fel a Leibniz Megafon szerdán. A zenekar tagjaival a „Séd” színpadhoz vezető útról beszélgettünk.

- Kezdjük az elején! 2008-ban alakultatok, hogyan indult a zenekar?

Magyar Orsolya: - Kétezer-nyolcban egy szakesten zenéltünk Francia Danival, aki különféle ütős hangszereken játszik. Akkor az A csitári hegyek alatt című népdal feldolgozását adtuk elő, és ennek kapcsán került szóba, hogy jó lenne alapítani egy népzenés dolgokkal foglalkozó zenekart. A csapatunk aztán folyamatosan bővült, Danival magunk köré gyűjtöttünk néhány ismerőst. Nem szervezkedtünk igazán sokat, eléggé ad-hoc volt. A népdalfeldolgozások helyett inkább saját dalokat kezdtünk írni, fél év alatt tíz-tizenkét szám jött létre.

- Nem szokványos nevet választottatok magatoknak. Hogyan találtátok ki?

Holubecz Bálint: - A próbákon akusztikusan játszottunk, és nem igazán volt szükség mikrofonra, de a Bécsy Tamás Egyetemi Színháznál volt elfekvőben egy megafon, és ha éppen hangosabb ének kellett, akkor azzal erősítettük ki. Ez aztán be is épült a zenekarba. A Leibniz pedig a filozófusra utal. Pozitív gondolatai voltak a világról, és úgy éreztük, hogy ez a pozitív hangvétel közel áll hozzánk. Volt az a mondása, hogy “ez a világ minden létező világok legjobbika”, ezzel poénkodtunk, hogy “ez a zenekar minden létező zenekarok legjobbika”. Így lettünk Leibniz Megafon.

- Említettétek, hogy tíz-tizenkét saját dalotok van. Hogyan dolgoztok, hogy jönnek létre ezek a szerzemények?

Bálint: - Ezek kizárólag próbákon születtek. Valaki hozott egy ötletet, és rögtönzésekkel állt össze a végleges változat. A szövegeket pedig Kása Feri írta, pontosabban ő verseket ír, amelyeket összhangba hozunk az előkerülő gitártémákkal.

- A blogotokon (leibnizmegafon.blogspot.com) olvastam a következő mondatot: “Veszprémben alakult, Budapesten tovább alakuló pop-rock őrület.”

Bálint: - Azt azért mondjuk el, hogy volt egy kisebb szünet. Amikor Orsival felköltöztünk Pestre, egy kicsit kifulladt a veszprémi zenekarosdi. Az elmúlt fél évben már fent próbáltunk, kapcsolatba kerültünk új arcokkal, és mivel szükségünk volt egy szólógitárosra, bekerült a csapatba Borsányi Máté.

- Itt Veszprémben az elmúlt fél évben többször is felléptetek az Expresszóban. Odafent Pesten milyen lehetőségeitek vannak?

Orsi: - Augusztusban kezdődnek a fővárosi szerepléseink. A Szabad az Á-ban játszunk majd augusztus 6-án, 18-án pedig a Filter nevű helyen. Ezek már fix időpontok, de természetesen szeretnénk minél több helyszínen megmutatkozni. Tervezzük, hogy részt veszünk tehetségkutatókon is, például a Zöld Fülön. A veszprémi lehetőségek nagyon jó alapot adnak mindehhez, az expresszóbeli koncertek is és most az Utcazene is, ahová a Roxynpadon keresztül jutottunk be. Így néz ki a következő hónapok programja, és közben dolgozunk a számokon is. Mostanra összegyűlt egy albumnyi anyag, de szeretnénk bővíteni a repertoárt.

- Ebből az albumnyi anyagból lesz album is?

Orsi: - Kérdés hogy mi az az album? Internetes dalgyűjtemény? Nem hiszem, hogy van még igény arra, hogy az ember elmenjen egy boltba és megvegye a cédét.

Bálint: - Fontos, hogy a felvételekből hozzuk ki a lehető legtöbbet. Lassan összeáll egy olyan gárda, akikkel ez lehetséges lesz, nagyszerű veszprémi zenészekkel bővül a csapat.

- Utcazenészként már részt vettetek a fesztiválon, most a nagyszínpadon játszhattok, ez azért egy egészen más dimenzió. Milyen érzés?

Bálint: - Ez nagyon spanol minket. Eddig az eddigi utcazenés koncertjeink gerillaakciók voltak, igazából az Expresszós fellépéseken szólaltak meg komoly hangszerekkel a zenéink...

Orsi: - Ez már rock’n’roll. Készülünk is a fellépésre: kibővült felállással, és minden eddiginél profibb technikával. A számaink igazából akusztikus hangzásra íródtak, érdekes lesz őket ilyen körülmények között hallani.

- A nagyszínpad sok embert vonz. Hogy álltok a rajnogókkal? Gyűlnek már?

Orsi: - Vannak néhányan, akik már éneklik a számainkat, főleg az Öcsibunkót. Sőt, Bálinttal kimentünk a strandra, és odaszólt egy rajongó, hogy vigyázzunk, nehogy megfázzunk és elmenjen a hangunk a szerdai koncertre. Akad ilyen is, de az igazán komoly hírnév még csak ezután következik.

Borsányi Máté: - Egyébként szerintem azért is fogékonyak sokan a zenénkre, mert nagyon eklektikus, sokminden belefér. Ha hozok egy blues-témát, akkor a többiek nyitottan fogadják. Nem akarunk kategóriáknak megfelelni, minden ötletnek van lehetősége kibontakozni. Sok a stílusgyakorlat, a próbálkozás, és mindegyik dalban van valami különlegesség, játékosság. Hol a zenében, hol a szövegben.

- Pénteken az Íródeák udvarán léptek fel, az egy egészen más környezet. Mi áll közelebb a szívetekhez, a nagyszínpad, nagy tömeg, vagy a kisebb, családiasabb légkör?

Máté: - Hozzám inkább a családiasabb áll közelebb. A pénteki egy akusztikus koncert lesz, dobok és torzítás nélkül, finomabb, lágyabb hangzásokkal.

Orsi: - Halkan zenélni ugyanolyan nehéz, sőt talán még nehezebb is, mert finomabb játékra van szükség, nincs az a hangosítás ami elnyomja az apróbb részleteket.

- Az Utcazene után itt Veszprémben mikor láthat titeket legközelebb a közönség?

Orsi: - Az említett pesti fellépéseken kívül még nincsenek megbeszélt időpontjaink. Valószínűleg ősztől is az Expresszóban lépünk majd fel, amikor folytatódik a Roxynpad.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.