Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
20°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
20°C

Tíz kép, amely megrázta a világot

2011. augusztus 4. 17:11 // Forrás: kulturpart.hu
Gyakran mondjuk, hogy egy kép többet mond minden szónál. Összegyűjtöttük az elmúlt évtizedek tíz legfelkavaróbb sajtófotóját.

10. Koszovói menekültek (Carol Guzy)

Carol Guzy volt az első nő, aki Pulitzer-díjat kapott helyszíni tudósítás kategóriában. 2000-ben pedig a koszovói menekülteket ábrázoló megindító fotóit díjazták.

Ez a kép Agim Shalat ábrázolja, egy kétéves kisfiút, akit a drótkerítésen keresztül adnak át hozzátartozóinak. Több ezer koszovói menekült család egyesült így a táborokban Kukes-ben, Albániában. (A város egyébként az első, amit Nobel-békedíjra jelöltek a 450 ezer menekült befogadásáért.)

9. Háború talp alatt (Carolyn Cole)

A Los Angeles Times fotósa, Carolyn Cole készítette ezt a fotót Libériában, libériai polgárháború alatt.

Töltényhüvelyek borítják az utcát Monroviában. A libériai főváros volt a leginkább érintett terület, itt csaptak össze a kormány katonái és a felkelők.

8. Thaiföldi mészárlás (Neil Ulevich)

Neal Ulevich nyerte a Pulitzer-díjat 1977-ben egy fotósorozatért, melyben bemutatta a Bangkok utcáin uralkodó káoszt és brutalitást.

1967. október 6-án a Thammasat Egyetemen Thanom Kittikachorn, volt vezető visszatérése ellen tüntető diákokat mészároltak le. A fiatalokat megverték, megcsonkították, lelőtték, felakasztották vagy halálra égették.

7. Vihar utáni csend (Patrick Farrell)

A Miami Herald fotósa, Patrick Farrell kapta el ezt a pillanatot a 2008-as haiti vihar áldozatáról. Farrell impresszív fekete-fehér képekkel dokumentálta a tragédiát.

A képen egy kisfiú egy babakocsit próbál kimenteni a Hanna nevű trópusi vihar után.

6. Az Egy ereje (Oded Balilty)

2006-ban az izraeli hatóságok elrendelték az olyan illegális előretolt állások evakuálását, mint Amona. Oded Balilty, az Associated Press izraeli fotósa jelen volt, amikor az evakuálás példa nélküli összecsapásba fulladt a telepesek és rendőrség között.

Ynet Nili, a képen látható tizenhat éves zsidó telepes így nyilatkozott: - Egy ilyen kép szégyen Izrael számára, és semmi nincs benne, ami miatt büszke lehetnénk rá. Sokan mondják, hogy a kép művészi értéket képvisel, de nem erről van szó. Ami Amonában történt, az valami egészen más. - mondta Ynet.

5. World Trade Center 9/11 (Steve Ludlum)

Steve Ludlum képei ámulatba ejtőek, de a fotóihoz tartozó leírások szinte csak gyengítik a hatást. A New York-i World Trade Centerbe becsapódó második repülő okozta pusztítás elsöprő volt: a tűzgolyók, és a felhőkarcolókból áramló füst iszonyatos látványt nyújtott. Már ekkor aggódtak amiatt, hogy a tornyok összedőlhetnek, mely később meg is történt.

4. Cunami után (Arko Datta)

Az Indiai-óceánon bekövetkezett 2004-es cunamiról Arko Datta, a Reuters fotográfusa készítette a leghitelesebb képeket Tamil Naduban. A katasztrófa évében meg is nyerte a Sajtófotó kiállítást. Kathy Ryan, a The New York Times képszerkesztője úgy jellemezte Datta jelen fotóit, mint „festői, történelmi fontosságú és erős érzelmi hatású fényképet.“

Ezen a képen egy indiai nő egy halott családtagját gyászolja, akit a valaha látott természeti katasztrófák egyik legnagyobbika ölt meg.

3. Bhopal - Gáz tragédia 1984 (Pablo Bartholomew)

Pablo Bartholomew elismert indiai fotózsurnaliszta, aki lencsevégre kapta a bhopali tragédiát. Huszonhét év telt el India legnagyobb ipari katasztrófája óta, ami 558.125 embert sebesített meg és 15.000 halálos áldozatot követelt. A Union Carbid gyár Indiában (UCIL) nem tartotta be a biztonsági előírásokat, és elmulasztotta a karbantartási munkálatokat, ezért az elszabaduló mérgező gázok katasztrófához vezettek.

Pablo Bartholomew sietett, hogy dokumentálja a történteket. Miközben oda tartott, véletlenül vett észre egy férfit, aki épp egy gyermeket temetett el. A jelenetet egy másik nagynevű indiai fotós is megörökítette. Raghu Rai így nyilatkozott a katasztrófáról: „Ez a kép annyira megindító és olyan erőteljes, hogy tökéletesen le tudja írni az egész tragédiát.“

2. Az „Oroszlánszívű” megoperálása (Deanne Fitzmaurice)

A Pulitzer-díjas fotóriporter, Deanne Fitzmaurice 2005-ben nyerte el a nagy presztizsű díjat ezzel a fotósorozatával.

A képen megelevenedik a kilencéves iraki kisfiú története, aki életveszélyesen megsérült egy robbanás következtében a modern történelem legerőszakosabb konfliktusában, az iraki háborúban. A fiút egy amerikai kórházba szállították, és vagy tucatnyi életmentő műtétet hajtottak rajta végre. Bátorsága és élni akarása miatt ragadt rá a becenév: „Oroszlánszívű“ Saleh Khalaf.

1. Omayra Sanchez tragédiája (Frank Fourier)

Frank Fournier készített fotót Omayra Sanchezről, akit csapdába ejtett egy összedőlt épület. A kolumbiai Nevado del Ruiz vulkán kitörése 1985-ben hatalmas sárlavinát indított el, amely városokat pusztított el, és 25.000 ember halálát okozta.

Omayra háromnapi küzdelem után vesztette életét. Az ő halála felhívta a figyelmet a hivatalnokok lassú intézkedésére, hiába próbálták megmenteni az áldozatokat Kolumbia legborzalmasabb természeti csapása után. Frank Fournier nem sokkal halála előtt fényképezte le Omayrát. Haláltusáját több millió ember követte nyomon a tévéképernyőkön keresztül világszerte, ez később komoly etikai vitát robbantott ki.

vehir.hu
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.