Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Utcán van, de nem zenél

2012. július 6. 8:45
A kutya és a zsiráf az alap-elsajátítandók közé tartozik, de mintegy 90 féle figurát tud életre kelteni lufijaiból Meleg Gábor. Nyugdíjas találkozóra is hívták már.

A tavalyi Veszprémi Egyetemi Napok adta az apropóját, hogy közelebbről megismerkedjen a lufihajtogatás művészetével, mint a VENCirkusz csapattagja. Nyilvánvalóvá vált, nem csak a gyerekek szórakoznak jól ezen, el lehet vinni a „showt” a nagyobbaknak is, kocsmákba, szórakozóhelyekre, de nyugdíjas találkozóra is hívták már az elmúlt időszakban – mesélte a jelenleg munkanélküli, egyébként a végzettségét tekintve műszaki informatikai mérnök asszisztens fiatalember.

Egy egyetemi előadásról megmaradt 150 lufival kezdődött az egész – emlékezett vissza érdeklődésünkre az Utcazene fesztivál közönségét szórakoztatva. Csak néhány darab figurát tervezett elkészíteni a csapata promózása érdekében, de három órán keresztül kérték tőle a gyártást, amíg el nem fogyott az alapanyag. – Korábban a Pegazus Bábszínháznál dolgoztam, mint színész, bábszínész, ott ismertem meg a kutyus és a zsiráf elkészítését, mint lufihajtogatás alap szint – árulta el. Később az internet segítségével sajátította el egyre több figura kivitelezését, mára mintegy 90 – főként állat – elkészítésében jártas, ennek egyharmada saját találmány.


A kedvenc pingvin

– Szilveszterkor, a kedvenc pultosomnak készítettem egy tűzokádó hétfejű sárkányt, amihez 25 lufit használtam fel – tudtuk meg a legbonyolultabb figura titkát. A legtöbben a pigvint szeretik, látványos az elkészítése és aranyos a végeredmény. A lelkesebbeknek az alap két figurát kérésre meg is tanítja, de amikor gyerekekhez hívják születésnapra, ez a műsor része. – Nincs annál nagyobb élmény, mint amikor a gyerek rohan a szülőkhöz megmutatni a saját gyártású kutyust.

Egy-egy lufi figura átlagban 1-1,5 hétig marad meg az eredeti állapotában, de volt aki egy hónap után mesélte, megvan még a pingvin, csak sokkal kisebb mint volt.

Gábornak hosszú távú tervei vannak ezzel a hobbival, létezik lufihajtógató világbajnokság, de Guiness-rekord is elérhető. – Szeretnék egy élet nagyságú trabantot készíteni lufiból, ezer lufival már megdönthető a rekord – mesélte terveit, majd újabb és újabb kéréseknek tett eleget. 

Cseh Zoltán
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.