Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Nulláról kellett indulni… / – MATUR-díj Veiland Lászlónak –

2008. március 24. 21:50
Ebben az esztendőben is mindössze hárman érdemelték ki az egyik legrangosabb hazai turisztikai elismerést, a MATUR-díjat. A Balaton régióból a Veszprém Megyei Turisztikai Hivatal vezetője, Veiland László. A Magyar Turisztikai Egyesület (MATUR) a legnagyobb civil szerveződés az ágazatban, s szinte mindenkit tömörít, aki az idegenforgalommal kapcsolatban áll. A hatodik ikszében járó Veiland László fáradhatatlanul szervezi a megye turizmusát, ám két nagy kiállítás előkészületei küszöbén is készséggel állt rendelkezésünkre.

– Honnan indult, s mik voltak pályájának legmeghatározóbb állomásai?

– Egy Pápa melletti kis sváb településről, Bébről indultam. A kezdet biztatónak tűnt, de apámat negyedéves joghallgató korában elbocsátották. Aki ismeri az ötvenes éveket, biztosan nem fogja megkérdezni, miért. Tíz éves koromig a nagyszülők neveltek, akik vallásos, vendég- és zenekedvelő emberek voltak. Egyik nagyapám kántor, a másikról templomszolga volt. Nekik köszönhetem a német nyelv szeretetét is, így aztán kijelenthetem, hogy meghatározó bolt a gyermekkor. Ehhez hozzájárult Pápa város szellemisége is.

Középiskolába már a megyeszékhelyre jártam, a Lovassy gimnáziumba, ahol a német- és történelemtanáraim áldott tevékenysége tovább mélyítették érdeklődési irányomat. Érdekes, hogy mindezek ellenére a zenei pálya vonzott, amit zongoratudásom alapozott meg. Már középiskolás koromban megadatott, hogy német nyelvű csoportokat kalauzoljak a városban és a megyében, sőt: idegenvezetői vizsgát is tehettem. A zenei karrier azonban nem sikerült, mert nem vettek fel. A családi tanács szerint a kereskedelem és vendéglátás vagy az agrárpálya jöhetett még számításba, ugyanis turisztikai képzés akkoriban még nem volt). Választásom az utóbbira esett. Közben szívesen vezettem csoportokat, s ha tehettem, bárzongoristaként kerestem egy kis pénzt.

– Ezek szerint igazi „idegenforgalmárrá” csak később válhatott…

– Igen, hiszen a felsőoktatásban az átjárhatóság fogalma csak az utóbbi évtizedben született. Így aztán az úgynevezett posztgraduális képzés teremtette meg ennek a lehetőségét. Hozzá kell tennem, hogy az agrár-idegenforgalom, szövetkezi turizmus, az idegenvezetés, az egyre sorjázó szervezett és önképzések azért garantálták, hogy előbb-utóbb célhoz érek.

– Szinte minden ágazatban otthonosan mozgott, s így a szakma nagyon gyorsan ismertté tette.

– Hát, ha nem elég a korábbi felsorolás, akkor kiegészítem: voltam szállodás, utazási irodai alkalmazott, majd Veszprém első magán utazási irodájának tulajdonosa is.

– A Balatontourist mekkora szelet ebből a pályából?

– Nagyon jelentős: a Balatontourist non profit és profit szektorának kialakítása nagyon nagy és eredményes munka volt. Ismeretes, hogy a megyei önkormányzat az előbbit kötelező feladatként vette át. Miután megpályáztam, én lettem ennek vezetője.

– Bő harminc éve alatt folyamatosan rajta tarthatta az idegenforgalom pulzusán a kezét, számos szakmaépítő kiválósággal (Zákonyi Ferenc, Boksay György stb.) találkozhatott.

– Zákonyi Ferenc kimagasló személyiség volt, akitől sokat tanulhattam. Mondanom sem kell, hogy gyakorlatilag a nulláról indultak elődeim, ám azt hamarosan észre kellett venniük, hogy Magyarország elsősorban az agrártermelésre és a turizmusra építheti jövőjét.

– Csakhogy az utóbbinak nem bolt hagyománya...

– Így igaz, de az 50-es évek végén már megalakultak az idegenforgalmi hivatalok, s voltak apróbb, biztatóbb elmozdulások.

– Miképp látta Balaton fejlődésének lehetőségét?

– Kezdetben ezt még nem tudták kihasználni. Ma már kevesen tudják, hogy az 50-60-as években elindult egy skandináv kereslet a tó iránt. A svédek meg akarták csinálni a Balatont, ám a politika akkor ezt nem engedte. Nem lehet tudni, mi lett volna az eredmény, de legalább a mienk maradt a tó.

Az viszont már mindenki előtt közismert, hogy a lassan beinduló tömegturizmus az NDK és az NSZK vendégeire épített. Olyan hihetetlen mértékben jelent ez meg, hogy alig tudták követni a vendéglátók. Ez jól is jött sokaknak, mert elindult a fizetővendég-szolgálat, a nagyon sokszor fekete Cimmer Feri, a sok-sok, ma már vitatható értékű büfécske stb.

Lassan nőtte ki magát a minőségi irányába történő fejlődés. Ehhez kellett egy sor kormányzati intézkedés (a természeti kincsek védelem és környezetüknek fejlesztése nélkül ez nem indulhatott volna el). Fővárosi mintára létrejöttek a Marina, Annabella, Európa típusú szállodák, ám ez még mindig a tömegturizmust jelentette, csak egy szinttel feljebb, mint korábban.

Nem szóltam még a tó érdekében létrehozott fejlesztésekről (állattartó telepek megszüntetése), infrastruktúra stb. Mindegyik közül azonban a Széchenyi terv volt az, ami a legjelentősebb volt.

Eltűnt tehát a tömegturizmus, s bekerültünk a nemzetközi vérkeringésbe. Megnőtt az igényszint is például a wellness, a gyógyturizmus stb. iránt  

– Ebben a hol gyorsuló, hol megtorpanó folyamatban hol a helye Veiland Lászlónak?

– Az ágazat apró szereplőjeként igyekeztem a rendszert a leghatékonyabban kihasználni, működtetni. A ’90-es évek elején Veszprém megy turisztikai marketingje gyakorlatilag a nulláról indult. Eddig kb. 40 turisztikai pályázatot nyertünk, számos magyar és idegen nyelvű kiadványban terjeszthettük ennek eredményeit. Egyik legfontosabb célként kezeltük, hogy a hazai turizmus fellendüljön. 70% fölé nőtt Veszprém megyében a hazai turizmus. Sok országban ez 80% fölötti. Ne feledjük, a külföldi is odamegy, ahol a belföldi jól érzi magát!

– Mindeközben számos szervezetnek aktív tagja. Említsen ezek közül párat!

– Az Idegenforgalmi Hivatalok Szövetségének alelnöke, majd elnöke voltam, tagja voltam az Országos Idegenforgalmi Bizottságnak, s ma is tagja vagyok a Balatoni és a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottságnak. Az első perctől a Balatontouristot képviseltem egészen a részvénycsomag értékesítéséig. Ebben a marketing, a non profit és a profit tevékenység is megjelent). Ez áll talán legközelebb a szívemhez.

– Azért nem volt végig fáklyásmenet az eltelt három évtized, hiszen voltak buktatók is…

– A turizmus a béke iparága. Csak rend, fegyelem, békesség, tolerancia közepette működik. Ez a magyar politikáról nem mondható el, s a világpolitikában is számos befolyásoló tényező volt és van. Személyes harcot is kellett vívnom: sokszor ellenállásba ütköztem, az ösztönzők, a közgazdasági stb. helyzet miatt, de gáncsvető személyek is voltak. A legjobb a Széchenyi terv időszaka volt, de a „régi” világban a nagy szállodafejlesztések kora is ilyen volt. Remélem, a mostani pályázati rendszerek is újra segíthetik ezt a folyamatot.

– Zatkalik A. –

Zatkalik András
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.