Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltbatekintő - A Veszprémi Iparos Dalárda

2012. október 2. 8:58
A Veszprémi Iparos Dalárda 1923-as megalakulásától rendszeresen szerepelt területi és országos dalosversenyeken. Több alkalommal aranyérmet kaptak, ettől kezdve az "Aranyérmes Veszprémi Iparos Dalárda" nevet használták.

A Veszprémi Iparos Dalárda 1923 októberében a sikeres ipartestületi kiállítás és kongresszus hatására Hajagos Imre ipartestületi elnök kezdeményezésére alakult.

A kórus tagjai közül többen korábban a Polgári Dalegyletben énekeltek, mások a város iparosai, vezető személyiségei közül vállalták az új feladatot, vagy annak támogatását. A helyi bemutatók mellett rendszeresen szerepeltek területi és országos dalosversenyeken. 1927-ben Szegeden, majd 1938-ban Székesfehérvárott aranyérmet kaptak, ettől kezdve az "Aranyérmes Veszprémi Iparos Dalárda" nevet használták. A következő esztendőben egyesültek az Iparosifjak


A dalárda próbája, a zongora előtt Gaál Sándor karnagy ül.

Önképzőkörével, a továbbiakban Veszprémi Iparosdalárda és Önképzőkör néven működtek. A háború megszakította a szép fejlődést, 1948-ban belügyminiszteri rendelet az iparos és munkásdalárdát hivatalosan is feloszlatta. Hagyományaikat a Bartók Béla férfikar vitte tovább Kollár Kálmán vezetésével.

Balassa Gergő

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.