Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kétarcú Cserhát története

2012. október 18. 22:24
A veszprémi Cserhát és a belváros kialakulásának történetéről tartott előadást Jákói Bernadett helytörténeti kutató szerdán a HEMO-ban.


(zajlik az előadás. fotós: Horák János)

Az előadás Cserhát történetével kezdődött. A városrészt Szent Iván szegként ismerték a középkorban. A tatár és török pusztítások után hamar, főleg iparosmesterek által benépesedő területet zsúfolt, szűk utcák, és keskeny sikátorok jellemezték. A 19. században egyre több kisebb tűz csapott itt fel, de 1893-ban egy hatalmas tűzvész pusztított. Rengeteg ház égett le és többen odavesztek. A szerencsétlenség híre bejárta egész Európát, Párizsban még segélyhangversenyt is rendeztek a városrész megsegítésére.


(A tűzvészben leégett Cserhát)

A többségében híres csutorások és kötélgyártók által lakott városrész a XX. sz. második feléig folyamatosan romlásnak indult. Állapota a huszadik század elejétől problémát jelentett, de a megoldásra még évtizedekig várni kellett. Mikor az ötvenes évek népi demokratikus utcanévcseréiből kimaradt a városrész, már tudni lehetett, hogy mi lesz a sorsa. Az 1965-től folyamatosan bontották az ott lévő házakat, majd „modern” szocialista stílusú épületeket húztak fel. A Gabonapiac tér helyén elépült a Pártház, a Hotel, a Bástya Áruház, a Húszemeletes, a Lordok háza, a Lovassy László Gimnázium épülete, a Vásárcsarnok, és a Buszpályaudvar. Ekkor nyerte el a városrész azt az arcát, amit ma már ismerünk (és ami most éppen ismét átalakulóban van).


(A háttérben látható boltív a nem is olyan rég megtalált pince testvéréhez tartozik.
Vagy talán ő maga az?)

Az előadáson szó esett a Cserhát egyéb, azóta már elveszett jellegzetességeiről is. A közönség megismerhette a Csomay strand viszontagságos történetét. A lakosság körében már a 20-as évektől volt igény egy helyre ahol lehetőség van a fürödni vagy űzni a vízi sportokat. A strand megnyitása elé rengeteg akadály gördült, ami 1933-ig váratott magára. A város lakói előszeretettel töltötték itt az idejüket, azonban városrendezési okokból 1969-ben mégis bezárták. A Cserhát átrendezésénél a Búzapiac tér, a város legnagyobb piaca, és a fénykorában (1830-as évektől 1880-as évekig) Olajmalomként működő Bagolyvár épülete is eltűnt, a Völgyi kúti patakot pedig a mai Jutasi út rendezésekor és az építkezések miatt elfojtották. A régi emlékekből mára a Giricses lépcső maradt meg. A Cserhát rendezésekor ugyan elveszítette funkcióját és romlásnak indult, de 2008-ban civil szervezetek kezdeményezésére felújították.


(Volt  egyszer egy veszprémi strand...)

A Dunántúl legmagasabb épületének szánt Húszemeletes története is érdekes. Eredetileg 15 emelet magasra tervezték, amit később 24-re változtattak. Ezt a magasságot nem sikerült elérniük, részben a talaj tulajdonságai miatt, részben pedig azért, mert az épület tetejéről egyszerűen rá lehetett volna látni a szentkirályszabadjai reptérre. Az eredeti terv szerint három toronyházat építettek volna még fel, ám az elsőnél felmerülő gondok hamar elvették a városvezetés kedvét a további húszemeletesek építésétől.


(Toronyházból sosem elég)

A 2009-ben megindult belváros rehabilitációja projekt keretében a városközpont ismét átalakul. Jákói Bernadett felhívta a figyelmet egy 1972-es Közép-dunántúli Napló cikkére, amelyben az áll, „meg kell ismernünk a városrész átalakulását, hiszen 10 év múlva senki sem fog emlékezni a régi épületekre. Ez a változás nem gond, a régi házak senkinek sem fognak hiányozni, de az utókort érdekelni fogja, hogy nézett ki Veszprém az építkezések előtt.” Ez az állítás még ma, éppen 40 év után is érvényes, zárta előadását a helytörténet kutató. 


(feltúrt város)

A képek származási helye: 
Dr. Nagy Jenő, Péterfay Endre archív képeinek felhasználásával,
Jákói Bernadett kutatásából és
a Veszprém megyei Levéltár Veszprémi Kaleidoszkóp archivumából  

Horák János
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.