Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

"Mennyből az angyal"

2008. október 23. 11:56
A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség és az 56-os Szövetség más bajtársi szervezetekkel közösen, 17. alkalommal emlékezett meg a forradalomról a veszprémi rendőrfőkapitányság épületében elhelyezett emléktábla előtt.
A Himnusz előtt Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, utána pedig Vitéz Molnár Józsefnek adta át a szót, aki 14 évet töltött börtönben a kádári diktatúra időszakában. Erről az időszakról inkább nem beszélnék - mondta -, de Márai Sándor szavait hoztam el magammal:

MENNYBŐL AZ ANGYAL – MENJ SIETVE
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról.


[...]

És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendű népek, rendek
Kérdik, hogy ez mivégre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”


Ezek után megemlékezett dr. Brusznyai Árpádról majd Albert Camus szavait idézte:

"A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét".

Őt Vitéz Juhász Antal követte, aki H.L. ismeretlen költő versét, Veszprém válaszol Budapest ifjúságának címmel mondta el. Annak idején szórólapon terjedtek e sorok - tette hozzá -, és azóta sem tudjuk, ki írta őket. 1956-nál is nagyobb világrengető válság lehet a jelenlegi pénzügyi válságból - folytatta Pintér Kornél -, mely az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Ők lesznek azok, akiknél az első dominó dőlni fog, és jobb világ jön el hozzánk is ezzel. Ezek után Suller Tamás Horváth Sándor Üzenet testvéreimnek című versét mondta el. Az emléktáblánál ezután elhelyezték a koszorúkat a városi képviselői és több 56-os szervezet tagjai.
vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.