Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Pro Comitatu és szakmai díjakat adományozott a megye / Kinek a forradalma 1956?

2008. október 23. 13:57
Hagyományokhoz híven kitüntetések sorát adta át a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, az 56-os forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésen a Megyeháza Szent István termében csütörtökön délelőtt. Az ünnep fényét emelte továbbá a pápai Petőfi Sándor Gimnázium 10. osztályos tanulóinak műsora. Az ünnepi megyegyűlést Talabér Márta, a megyei önkormányzat alelnöke nyitotta meg emlékező gondolataival. A Megyeházán rendezett megemlékezés az, ahol minden évben együtt ünnepelnek, s gyászolnak Veszprém megye polgármesterei, országgyűlési képviselői, tisztségviselői és intézményeinek vezetői.

A múltidézés fontosságát Talabér Márta azzal indokolta, hogy a mi nemzedékünk már csak a történelemkönyvek lapjairól ismerheti a forradalom eseményeit, ami pedig ezekre a lapokra került, az már a Kádár rendszer szűrőin átengedett, meghamisított forradalom. De milyen is volt valójában 1956? – kérdezte a megyei közgyűlés alelnöke. Ez volt az az időszak, amikor a karhatalom még nem tudta szétzúzni teljesen a magyarság öntudatát és tartását. 1956 polgári demokratikus forradalom volt, a fiatalság forradalma volt, tanító forradalom volt és győztes forradalom volt – sorolta Talabér Márta. De miért? Az egyetemisták voltak azok, akik először hangot mertek adni véleményüknek, hogy elég volt a diktatúrából. A forradalom megtanít ott bennünket arra, hogy a véleményünket bizony vállalni kell, nem méricskélhetjük az embereket, amikor a cselekedeteknek van ott az ideje. 1956 győztes forradalom – vonta le a konzekvenciát az alelnök – hiszen neki köszönhető a rendszerváltás, és a demokrácia végső győzelme. Az ünnep meglátása szerint arra való, hogy feltegyük magunkban a kérdést, mit tettünk volna mi a forradalmárok helyében. A kérdés persze elméleti, mert a 21. század embere talán már el sem tudja képzelni, milyen az amikor élet és halál között választani kell a hazáért és a szabadságért. Emlékezzünk ma Magyarország egységére, és vessünk gátat a gátlástalanságnak, hogy elinduljunk a megtisztulás útján – zárta gondolatait a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

 

Az idei évben is három Pro Comitatu-díjat adtak át, a megyéért tett kimagasló cselekedetért.

Elsőként a Horváth házaspár vehette át a kitüntetést, amiért egy élet munkáját, 20 millió forintot adományoztak a kórháznak, morális, erkölcsi példát mutatva ezzel másoknak.

Pro Comitatu-díjat kapott továbbá Kiss Gergő olimpikon úszó, aki 6. helyezést ért el a Pekingben rendezett Nyári Olimpiai Játékokon, s ezzel a megye sportolói közül a legsikeresebben teljesített. Harmadikként Könnyid Sándornak adományoztak Pro Comitatu-díjat, aki önerőből, saját pénzből alakította át úgy csabarendeki házuk egy részét, hogy ott vasárnaponként istentiszteletet lehessen tartani.

A Veszprém Megyei Önkormányzat 8 szakmai díjat is alapított, melyet az egyes szakterületekhez köthető bizottságokkal együtt ítélnek oda.

Egészségügyért-díjat kaptak: Horváth János, az ajkai kórház volt munkatársa, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének alapszervezeti elnökeként az egészségügyben tevékenykedők érdekeinek képviselete területén végzett kimagasló teljesítménye, elhivatottsága elismeréséül. Dr. Márkus Sándor, Sümeg város II. számú orvosi körzete háziorvosa, kiemelkedő színvonalú, magas hivatástudattal végzett, több évtizedes szakmai munkássága, példamutató emberi magatartásáért. Dr. Szabó Lajos, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő röntgen főorvosa, az egészségügy területén kifejtett több évtizedes kiemelkedő orvos-szakmai munkásságáért.


Közművelődésért-díjat kaptak: Vrábel Miklósné, Csabrendek település Községi Könyvtár és Művelődési Ház nyugalmazott intézményvezetője, Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, (Pápai Református Gyűjtemények) könyvtárvezetője,

Közoktatásért-díjat kaptak: Haász Berta, az ajkai Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, igazgatóhelyettese, Horváthné Farkas Andrea, Pápa Város Polgármesteri Hivatalának főtanácsosa, Kristály Mária, a nyárádi Közös Fenntartású Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda tanítója, igazgató-helyettese, Lakatos Veronika, Tapolca város Kertvárosi Óvoda vezetője, és Paksy Etelka, a Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium angol nyelv és irodalom szaktanára.

Sportért-díjat kaptak: Filipovits István, a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatója, testnevelő tanára, Veszprém megye, valamint Balatonfüred város sport életének szervezéséért, Pintér Péter, a pápai Mantis Kung Fu Sport Egyesület elnöke, valamint Takács Zoltán, a zalahalápi Települési Önkormányzat alpolgármestere, helyi ifjúsági és sportegyesület életében végzett, kiemelkedő színvonalú sportszervező tevékenysége, különösen a diáksport területén végzett munkája elismeréséül. 

Gyermekvédelemért-díjat kaptak: Pozsonyi Mónika, a Balatonkenesén működő Területi Szociális Szolgáltató és Veszprém Megyei Gyermekjóléti Módszertani Intézmény vezetője, illetve Varga Lászlóné, a Veszprém Megyei Lakásotthonok Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettese.

Szociális munkáért-díjat kaptak: Bardon Istvánné, a Veszprém Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona Nyírlak, gazdasági vezetője, Horváthné Somogyi Ildikó, az Értelmi Fogyatékosok Érdekvédelmi Szövetsége Tapolcai Közhasznú Egyesületének ügyvezetője, és Kölcze Imréné, a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonának pápakovácsi, ápoló-gondozója.

Közigazgatásért-díjat kaptak: Bardonné Baráth Zsuzsanna, Sümeg Polgármesteri Hivatalának hatósági osztályvezetője, Horváthné Rácz Erika, Pápa Polgármesteri Hivatalának vezető-főtanácsosa, továbbá Takács Lászlóné, Monostorapáti Körjegyzőség, körjegyzője.

Turizmusért-díjat kapott: Egly Márk Tamás, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke.


 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.