Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Nyári kulturális programok Veszprémben

2013. június 13. 19:33
Ha a nyár során a strandolás és a szórakozóhelyek mellett egy kis kultúrára is vágynánk, akkor a Laczkó Dezső Múzeum, a Pannon Várszínház, és a Művészetek háza tárt karokkal vár bennünket!

Laczkó Dezső Múzeum nyári programjai

Időszaki kiállítások:

Szívdobbanás – A kardiológia múltja és jelene
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szívről és szívgyógyászatról szóló vándorkiállítása augusztus 4-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat a kardiológia bemutatása mellett felhívja a figyelmet egészségünk megőrzésének fontosságára is.

Cserhát – Szent Iván-szeg városrésztörténeti kiállítás
A Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára közös kiállítása 2014. január 5-ig lesz megtekinthető. Aki nem élte át személyesen a Cserhát átalakulását, az rengeteg érdekességet találhat a tárlaton, aki pedig átélte, felidézheti ifjúkorát és nosztalgiázhat kicsit.

Születés – A gyermekáldás kultúrája
A július 31-ig megtekinthető kiállítás négy témakör köré csoportosul: a várandóság, szülés, gyermekágy, és keresztelés. A tárlat az ezekhez kapcsolódó népszokásokat mutatja be, egészen napjainkig.

Rendezvények:

Népi Vallásosság A Kárpát-Medencében Kötetbemutató
2013. június 18. (kedd) 16.30
Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27
Előadó: S. dr. Perémi Ágota
Előadó: S. dr. Lackovits Emőke

Múzeumok éjszakája Szent Iván Ünnep
2013. június 22. (szombat) 17-24 óráig

Bakonyi Ház kiállításmegnyitó
2013. június 27. (csütörtök) 16.30

Somogyi Győző kiállításmegnyitó
2013. augusztus 20. (kedd)


Pannon Várszínház nyári programjai

Börtönmusical
Augusztus 4 - 20.30

Az előadás a történelem első valóság-show-jának drámai eseményeit mutatja be. Az 1900-as évek közepén egy amerikai egyetem hallgatói közül - pszichológiai kísérlet céljából - önkéntes jelentkezés alapján tucatnyi fiatalember egy használaton kívüli börtön falai közé költözik. Sorshúzással döntik el ki lesz a rab, ki lesz a börtönőr. Néhány nap alatt kialakul az emberi társadalom hierarchiája, elfelejtődnek a valóságos viszonyok, létrejön az erő és a kiszolgáltatottság rendszere. Mindez kamerák kereszttüzében. A folyamat és a végkifejlet megrázó pillanatait bontja ki a fiatalos rockzenével színesített produkció.
(forrás: pannonvarszinhaz.hu)

Hotel Menthol
Augusztus 16 – 20.30

Fenyő Miklós és Novai Gábor neve összefonódott a Hungária együttes kultuszával, annak stiláris jegyeivel, a magyar rock and roll-al.
A Hotel Menthol a rock and roll korszak immár elveszett világa, ahová visszavágynak hőseink. Visszavágynak a lázadás, az önfeledség, a humor, a polgárpukkasztásból túlflitterezett és színezett ruhák, a fölfésült frizurák, a sajátos napszemüvegek birodalmába.
Az álomvilág csak ezeken a furcsa szemüvegeken át látható, melyben az utat egy sajátos rock-Puck, Mike mutatja. Ő szövi a hálókat a szerelemek és összetűzések között, melyekbe néha maga is belebotlik. Ám a minduntalan felhangzó rock and roll muzsika mindenre megoldást hoz: még a romos, privatizálandó Hotel Menthol is új életre kel.
(forrás: pannonvarszinhaz.hu)


Művészetek ház nyári programjai

Veszprém Tavaszi tárlat
Csikász Galéria/Piarista Gimnázium/Várgaléria
Időtartam: 2013.05.11.-06.22.

Veszprémi Tavaszi Tárlat keretén belül 116 alkotó több mint 200 műve tekinthető meg 3 helyszínen. A tárlaton megtalálhatóak a hagyományos képzőművészeti alkotások, festmények, grafikák, plasztikák, szobrok, de a legmodernebb technikák is.

Reflexió/Reflexion – Haász István kiállítása
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Időtartam 2013.06.01-07.14.

Haász István, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, érdemes művész és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjének tulajdonosa. 1970-től több mint 90 csoportos és 40 egyéni kiállításon szerepeltek munkái Magyarországon és külföldön. Alkotásai mintegy 30 közgyűjteményben találhatók meg, itthon többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a budapesti Ludwig Múzeumban, a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában, a Kassák Múzeumban, a Paksi Képtárban, a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a veszprémi Modern Képtár Vass László- gyűjteményében. Külföldön a  Miejska Galeria Sztuki, Łódz; a Muzeum Okregowe, Chelm;  a Museum für Konkrete Kunst, Ingolstadt;  a Museum Ritter,  Waldenbuch; a Museum im Kulturspeicher Würzburg gyűjteménye őrzi munkáit.

Meixner Etelka porcelántervező kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. június 29-augusztus 04.

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze immár 11 éve. Munkássága nyomán a Herendi Porcelánmanufaktúra klasszikus termékei mellett megjelentek az új felfogású, formabontó, úgynevezett designer darabok is, amelyek elsősorban a fiatalabb vásárlók tetszését nyerték el. Herend számára készült darabjaira felfigyeltek külföldön: sárkányfiguráját 2012-ben a Vogue magazin ünnepi ajándéknak javasolta. Többek között ő tervezte a 2008-as frankfurti Ambiente Herend standjának fő látványosságát, a Tengeri jelenetet, és az idei vásáron is nagy sikert aratott a „Gyöngyös” készlete. Kültéri szobra, a négy méter magas, egy tonna súlyú, belső világítással rendelkező porcelánból készült életfa a Veszprém Aréna előtt látható. Újabb szobrát hamarosan a balatonalmádi Kézfogás szobor parkban állítják fel.

Ulrich Erben kiállítása
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Időtartam: 2013.07.20-tól

Az 1940-ben született düsseldorfi művész többek között Urbino, Velence, Hamburg, München és Berlin művészeti akadémiáin tanult grafikai dizájnt és freskófestészetet. Képeiben az eredeti koncepció és a spontaneitás alkalmazása egyenlő mértékben jelenik meg, továbbá a tipikus olasz vidéki tájkép hatása is érvényesül.

Ézsaiás/70 – Ézsiás István kiállítása
Dubniczay-Palota/ Magtár
Időtartam: 2013.július 6-szeptember 8.

1943-ban született Vináron. Tanulmányait – a gimnázium előtt - lakatos-műszerész szakmával kezdte Pápán, az így szerzett vas és acél anyagformálás ismeret később szobrászi alkotó munkájának fontos alapja lett.
1965-tól 1980-ig a Veszprém, Bakonyi Múzeum munkatársa, a Központi Restaurátor és Kiállítás Rendező Osztály vezetője. Az 1980-as években a győri művésztelep „Rábasymposion-acélszobrász csoport”-jában dolgozott. 1986-től 1998-ig a győri Petőfi Sándor Művelődési Központ Art Galériájának és a győri Műcsarnoknak a vezetője.1993-1998-ig a Győri Nemzetközi Művésztelep szervezője, vezetője.
2006-ban Veszprémben kurátora és létrehozója az„Európa Szoborpark” Nemzetközi Állandó Szabadtéri Kiállításnak mely a Vetési Albert Gimnázium Parkjában található. Mostani kiállításával ünnepli a Művész 70. születésnapját.

Géczi János kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. augusztus 8-szeptember 1.
Géczi János képzőművész, József Attila díjas író kollázsaiból nyílik kiállítás.

Uwe Will (Hagen-Németország) kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. szeptember 7-október 13.

Uwe Will munkáival 1993-ban találkoztunk először amikor a hageni művészetszervező-galerista, Horst Horseling kiállítását rendezett Uwe Will képeiből Magyarországon, Veszprémben. Képeit megismerve tisztán követhető festészetének széles skálán való mozgása; a figurativitás és az informel megfogalmazás között. A műfajok közötti átjárás – festészet, grafika, szobrászat – és a technikai sokszínűség természeteses következménye a művész felkészültségének és világlátásának. Világunk látható képeinek és a művész belső képeinek formálásával alakul ki jellegzetes Uwe Will-i kép. Realitás és képzelet alakítja azt a végső formát, ami testet ölt a képeken. A képein megjelenő portrék, figurák, tájak folyamatosan oldódnak fel és alakulnak át a teljes képfelületet betöltő horizontális és vertikális forma- és színélménnyé. A képet egyszerre alakítják a művész élmény-rétegei és a festék valóságos egymásra rétegződései. A sötét-világos színfoltok, a fény-árnyák örök dichotómiája, az expresszív rajzosság, a lírai színhasználat adja képeinek esszenciáját. A színfelületek kapcsolatai, szétválásai és újbóli összekapcsolódásai vizuális élmények és nehezen fordíthatóak le a szavak nyelvére. A színek, a formák, a felületek, a rétegek, a struktúrák a képek történetei.

Múzeumok Éjszakája – Galériák Éjjele
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota – László Károly

Időtartam: 2013. 06. 22. programok 15 órától éjjel 2-ig.Tárlatvezetések, zenei koncert és múzeumpedagógia foglakozások a galériákban.


A Petőfi Színház korábban sajtótájékoztatón ismertette nyári programját

A nyáron két tábort is rendeznek. Június 26-30 között a balett és a tánc világába kalauzolják a fiatalokat, míg július 1-jétől tíz napon át a színházzal ismerkedhetnek meg a 10-17 év közötti diákok a társulat tagjainak közreműködésével. A VeszprémFest egyik eseményeként Roby Lakatos lép majd fel a színházban július 20-án 18 órától. A nyarat augusztus 30-án Polyák Lilla és Homolyai Zsolt koncertjével zárják majd.

vehir.hu
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.