Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

65 ezer műszaki ellenőr figyeli a munkát

2013. június 26. 16:55
A belváros rehabilitációt érintő fogalomzavarokat igyekezett tisztázni Porga Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. Aláhúzta, a projekt teljes költségvetésének 80 százaléka a helyi vállalkozásokat segíti.

A közterületek megújítása kapcsán természetes kő, valamint mesterségesen - általában betonból - készült kő jöhet szóba. - A veszprémi belváros rehabilitációhoz köthetően összesen 20 ezer négyzetméterre kerül új burkolat, aminek 44 százaléka térkő és 56 szazaléka gránit - emlékeztetett Porga Gyula. A polgármester hangsúlyozta, ez utóbbit Európában kevés helyen és viszonylag magas áron bányásszák, ezért főként Indiából és Kínából importálják, így a Kossuth utcára kerülő gránit köveket is.

Porga Gyula

A térkövekkel kapcsolatban Porga Gyula elmondta, egy veszprémi cég is foglalkozik műkő gyártással, ezért vizsgálatot kért, miért nem ők vesznek részt a projektben. A tervezés folyamán kiderült, hogy az általuk gyártott klasszikus térkő nem felel meg az elvárásoknak, ezért fejlesztésbe kezdtek, hogy az igényeknek megfelelő téglakövet hozzanak létre, azonban ennek sem a vízállósága, sem pedig a sóállósága nem volt megfelelő a belváros rehabilitációját célzó pályázat lezárásáig. - Az ezt követő kiviteli közbeszerzés kiírásában pontosan meghatároztuk, hogy milyen műszaki paraméterű téglakövet szeretnénk látni a Kossuth utcán, ami a Semmelrock cég által gyártott tégláknak megfelelő paraméterek voltak - emlékezett vissza a polgármester. A veszprémi vállalkozónak ekkor lehetősége volt ezzel egyenértékű téglákat bemutatni, azonban a Barabás Kft. a közbeszerzés lezárásáig nem rendekezett ilyen típusú és műszaki paraméterrel bíró téglakővel, csak a közbeszerzési eljárás lezárását követően tudta ezt felmutatni.

Elhangzott, a Semmelrock egy osztrák tulajdonú társaság, de a gyártási tevékenységét Magyarországon végzi, s számos környező város új burkolata is hozzá köthető. Porga Gyula hangsúlyozta, sokat tesznek azért, hogy a Veszprémbe érkező fejlesztési források helyi vállalkozásokat gyarapítsanak, sajnálja, hogy ebben az esetben ez nem valósulhatott meg. Hozzátette, a belváros rehabilitációhoz kapcsolódó 3,8 milliárd forint 80 százaléka veszprémi vállalkozókhoz került, helyi családokat segít.

Előtérben a gyártott térkő, mögötte a természetes gránit

A sajtótájékoztatón szó volt a kivitelezési munkákról, azok minőségéről is. A polgármester szerint "65 ezer műszaki ellenőr működik közre" a beruházás során, s a kivitelező sem engedheti meg magának, hogy Veszprém belvárosában olyan munkát végezzen, ami után csak kritikát kap. Szűcs István, a Vemévszer Kft. ügyvezető-igazgatója elismerte, vannak olyan munkaközi feladatok, ami kevésbé tetszőek. Megköszönte a veszprémiek eddigi türelmét és azt kérte, azután mondjanak véleményt, ha teljes egészében végeztek a munkálatokkal.

Cseh Zoltán
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.