Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Hol a határ?

2013. július 3. 23:55
Hol a határ művészet és deviancia között? Erre próbálok válaszolni. Vélemény.

Mi is voltaképp a graffiti? Művészet vagy deviancia? Hogy erre válaszolhassunk, először is meg kell határoznunk, mit jelentenek ezek a fogalmak. A műalkotás olyan termék, ami gyönyörködtet vagy épp elborzaszt, gondolkodásra késztet vagy az érzelmekre hat. A deviancia olyan viselkedésforma, ami a társadalmi normáktól eltér.

A kettő nem ellentétes egymással. Sőt. A művészettörténet tele van deviánsokkal. A nőfaló Ady Endre, az abszintfüggő Voltaire, az önmagát megcsonkító Van Gogh helye megkérdőjelezhetetlen a kulturális pantheonban, és azt se felejtsük el, hogy a sokunk által minden idők legzseniálisabb képzőművészének tartott Leonardo da Vinci hullákat rabolt, hogy megértse és minél hűbben ábrázolhassa az emberi testet. Művészet és deviancia. Hol a határ a kettő között?

A graffiti, a falfirka bátran nevezhető deviáns megnyilvánulásnak, ahogy azt Fenyvesi Ottó is mondta, az illegalitás a lényege. (Ezzel nem teljesen értek egyet, de erre még visszatérünk.) Azt is el kell ismernünk azonban, hogy az egészen primitív tagek mellett azért időnként találunk megdöbbentően kidolgozott, olykor komoly társadalmi problémákra kegyetlen iróniával rámutató freskókat is. Ha viszont ezt a mondatot leírtam, ismét fel kell tennem a kérdést: hol a határ? Ki dönti el, hogy a lenyűgöző részletességű festmények és a tagek között hol ér véget a művészet, és hol kezdődik valami más?

Egy személyes példát szeretnék az olvasók elé tárni. Minden évben ellátogatok pár napra Egerbe – egy Veszprémhez építészetében, történelmében, adottságaiban nagyon hasonlító városról van szó. A Bástya utcáról, az egervári vasúti megálló felől egy gyalogos aluljárón át lehet átjutni a várkapuhoz. Ennek az aluljárónak a fala szabadon festhető. Bárki azt mázol rá, amit csak akar, teljesen legálisan. A poszt-posztmodern graffiti ugyanúgy megjelenhet rajta, mint az Utolsó vacsora. Bárki létrehozhat egy új alkotást, újraértelmezheti mások munkáját, vagy ha épp úgy tartja kedve, fehérre meszelheti az egész objektumot – mint mondtam szabadon festhető. Mindez a történelmi belvárostól, a várkaputól alig száz méterre.

A lehetőség szüli a káoszt – gondolná az ember, a tapasztalat azonban mást mutat: a Bástya utcai aluljáróban valahányszor arra járok, mindig gondosan kidolgozott festményekkel találkozom. A stílus talán sokak számára idegen, de legalább ilyen idegen a kubizmus vagy a dadaizmus is.

A graffiti tehát művészet és deviancia, ami lehet igényes és legális is. És talán jót tenne egy-két veszprémi betonfelületnek is, ha szabadon festhető lenne.

A képeket az Egri Napok blogról kölcsönöztük.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.