Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tízezer embert telepítenek ki Fehérváron

2013. július 18. 9:18 // Forrás: mti
Világháborús bombát találtak, négyszáz méteres körzetben mindenkit evakuálnak.

Fél kilenckor kezdik meg tízezer ember átmeneti kitelepítését Székesfehérváron, ahol előző nap a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben egy világháborús tüzérségi lövedéket találtak.

Forrás: szekesfehervar.hu

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője szerdán elmondta, hogy a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.  A tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést rendeltek el. A lezárás után a területre senki sem mehet be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem.  Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki. Szükség esetén további intézményeket nyitnak ki. Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője korábban közölte: a gyújtószerkezet beazonosítása után tudják eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni és utána elszállítani.

Fotó: MTI

Kiss Z. Edward a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kitelepítés előkészítése rendben megtörtént, a résztvevők hat órakor eligazításon vettek részt a rendőrkapitányságon. A székesfehérvári járási helyi védelmi bizottság 8 óra óta ülésezik – tette hozzá. A kitelepítésben 260-an vesznek részt: katonák, rendőrök és polgárőrök. A kitelepítés több óráig is eltarthat és befejezése azon múlik, hogy az állampolgárok mennyire lesznek együttműködőek – mondta a szóvivő.

Fotó: MTI

11:55 - Befejeződött a kitelepítés

Befejeződött tízezer székesfehérvári lakos ideiglenes kitelepítése egy világháborús gránát miatt. A Fejér megyei városban előző nap a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben találták meg a tüzérségi lövedéket.

Kiss Z. Edward a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kitelepítés befejeződött, most hagyják el a területet azok, akik a kiürítés lebonyolításában segítettek.

15:20 - Háromtól feloldották a kitelepítést

A Székesfehérvár Járás Helyi Védelmi Bizottságának közleménye a kitelepítés feloldásáról: "A II. világháborús robbanószerkezet eltávolítása megtörtént, a tűzszerészek a bombát elszállították. A helyszín biztosítása továbbra is folyamatos, miközben 15 órától megkezdődik a kitelepítésben érintett több mint tízezer környékbeli lakos területre történő visszaengedése. Mindenkit arra kérnek, hogy körültekintően és egymásra figyelve térjen haza gyalogosan, vagy személygépkocsival. Aki megteheti, azt kérik, hogy ne azonnal induljon haza, mert ütemezetten elkerülhető a nagy torlódás."

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.