Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harmadfokú hőségriadót rendeltek el

2013. július 25. 13:14 // Forrás: mti
Harmadfokú hőségriadót rendelt el csütörtök nulla órától hétfő éjfélig az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A lényeg

  • A napi középhőmérséklet 27 fok fölött alakul
  • A hőség jövő hét közepéig marad
  • Vasárnap és hétfőn a 40 fokot is megközelíti a hőmérséklet
  • A fesztiválózóknak sok folyadék fogyasztását javasolják. Védjék fejüket, szemüket, kerüljék a közvetlen napfényt a déli órákban!

A részletek

Hozzátette: a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb időre kell számítani, a hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség, bár csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül a nappali felmelegedés. Az országos tiszti főorvos a hőségriadó elrendelésével összefüggésben felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A napi középhőmérséklet csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható, ezt követően azonban az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet, ezért rendelték el a harmadfokú hőségriadót.

A tájékoztatás szerint a hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűleg utána is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel. Csütörtökön a legmagasabb várható hőmérséklet 28, 33 Celsius-fok körül várható, pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 12, 20 fok, a legmagasabb 29,34 fok körül alakul. Az előrejelzések szerint a legnagyobb meleg vasárnap és hétfőn lesz: 33-38, illetve 34-39 Celsius-fok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismételten azt kéri mindenkitől - különösen a Forma-1-es futamon és a szabadtéri fesztiválokon résztvevőktől - , hogy a hétvégi szabadtéri programok során fogyasszanak több folyadékot. Ajánlott ebben az időszakban az egyébként is szükséges napi két liternél is több folyadékot, elsősorban vizet inni. Azt is ajánlják, hogy a kulacsokat, a palackokat mindig töltsék fel, gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban víz, amellyel a kendőt, a sálat, a sapkát is benedvesíthetik.

A kalap és a napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1-re, a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal napernyőt, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket - ajánlja az ÁTNSZ.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.