Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sürgős akcióterv az uniós forrásvesztés elkerülésére

2013. augusztus 12. 15:59 // Forrás: mti
Az EU a 2007-2013 időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz, ezért a kormány akciótervet dolgoz ki.

A lényeg

  • Szerdán kormányülésen tárgyalnak az uniós pénzekről.
  • 500-600 milliárd forintnyi forrás van veszélyben
  • Több eljárás is folyamatban van Magyarország ellen, Lázár szeretné, ha egy 50-100 milliárd forintos bírsággal megúsznánk

A részletek

Sürgős akciótervet dolgoz ki, és tárgyal meg várhatóan szerdai ülésén a kormány a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki az NFÜ vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el.

Hozzátette: intézkedéseket kell hozni a probléma megoldására, a mintegy 500-600 milliárd forintnyi uniós forrás elvesztésének elkerülése érdekében a 8200 milliárd forintnyi, 2007-2013-as, hétéves keretből.

Lázár János (Fotó: Árvai Károly)Lázár János (Fotó: Árvai Károly)

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól augusztus 1-jén a fejlesztési ügyek felügyelete a Miniszterelnökséghez került, mert a 2014-2020-as időszakra jutó mintegy 6000 milliárd forint felhasználására 2014 január elsejével induló, új intézményi rendszert kell kialakítani. Elmondta: feladata előkészíteni az új intézményrendszer kialakítását, és korrektül levezényelni a 2007-2013-as időszak befejezését. Az új rendszerben a szakminisztériumoknak, szakpolitikáknak döntő szerepet szánnak, ezért az irányító hatóságok a szakminisztériumokhoz kerülnek, a központi irányítás, a koordináció a tervek szerint a Miniszterelnökségen lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dolgozóival, vezetőivel szemben elvárás, hogy a jövőben a magyar nemzeti érdeket képviseljék Brüsszelben, és a közcél érvényesüljön az öncéllal szemben - tette hozzá. A kormánybiztos azt kérte, hogy augusztus 14-én legyen kormányülés, és ezen tárgyalják meg a Brüsszel által kifogásolt területek ügyét, és a szükséges lépéseket. Javasolni fogja, amelyik tárcánál forrásvesztés következik be, azonos összegű legyen 2014-ben a minisztérium költségvetésének csökkentése. Emellett jogszabály-módosítási csomagot is javasol a gyorsítás és egyszerűsítés érdekében - fejtette ki.

Bejelentette azt is: Johannes Hahn európai uniós biztoshoz fordult, hogy minél hamarabb zárják le a vitákat, amelyek között a kormánybiztos szerint vannak politikai támadások is. Várhatónak nevezte, hogy az Európai Bizottság az eljárásokat bírság ellenében feloldja, erről szeretnének szeptember 15-éig megegyezni. A bírság összegéről tárgyalnak, a Brüsszel által kifogásolt projektek eltérő értéket képviselnek, összességében súlyos százmilliárdokról van szó, ehhez képest 50-100 milliárd forint közötti bírsággal megúszná az ország, időt spórolna, az érintett forrásokat pedig nem veszítené el - mondta a kormánybiztos.

A szervezeti döntések között említette Lázár János, hogy három elnökhelyettest bízott meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél: Dányi Gábor fejlesztési és informatikai területért, Simó Balázs, a nemzetközi ügyekért, köztük az Európai Bizottsággal tárgyalásért, Vitályos Eszter a belső jogi ügyekért lesz felelős.

A sajtótájékoztatón Lázár János elmondta, hogy a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint felhasználásának 95 százalékáról döntöttek, 500 milliárd forintos mozgástér van. Az idén az első félévben rekordösszeget, 740 milliárd forintot fizetett ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az idén 1200-1300 milliárd forint kifizetése a reális. Jelentős létszámleépítést az intézményrendszernél nem terveznek, de a nemzeti és a közcél képviselete mindenkivel szemben elvárás - tette hozzá.

vehir.hu
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.