Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A huszárok nem háborúba készülnek

2013. augusztus 16. 13:11
A Laczkó Dezső Múzeum augusztus 20-i programjáról kérdeztük Dohnál Szonja művészettörténész muzeológust és Szaksz Balázst, az intézmény közönségkapcsolatok és marketing osztályának vezetőjét.

A nemzeti ünnepre különleges programmal készül a Laczkó Dezső Múzeum – közölte Szaksz Balázs. Kiemelte, igyekeztek olyan programot összeállítani, amely során a gyermekek és a felnőttek is jól érezhetik magukat. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kézműves bemutatóval, játszóházzal, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Veszprém Cserhát Társaskör Egyesület viseletbemutatóval készül. A nap fő attrakciói azonban a huszárok lesznek – árulta el az osztályvezető. A Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület tagjai a múzeum és az Óváros tér között vonulnak fel 14:30-kor. A lovas vitézek ez alkalommal nem háborúba készülnek, hanem bemutatót tartanak és gyerekeket lovagoltatnak – közölte Szaksz Balázs.

Dohnál Szonja elmondta, az augusztus 20-i rendezvényt Somogyi Győző kiállítása köré építik fel, amely 15 órakor nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban. A művész tavaly ünnepelte 70. születésnapját, valamint Kossuth-díjat is kapott; mindez közrejátszott abban, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából Somogyi Győző tematikus tárlatát láthatják a múzeumban az érdeklődők – hangzott el. Megtudhattuk, a kiállításban megjelennek a művész Balaton-felvidék népi építészetéről készített rajzai és e különleges atmoszférájú tájról készített festményei, valamint magyar huszárokat ábrázoló grafikái. Ez utóbbiak hitelességének alapja Somogyi Győző több éves kitartó kutatómunkája – tette hozzá Dohnál Szonja.

A rendezvény részletes programját itt érheti el.

Horák János
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.