Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kora délután dől el, lesz-e tűzijáték a Balatonnál

2013. augusztus 20. 12:54 // Forrás: mti
Kora délután döntenek arról, hogy a balatoni tűzijátékokat megtartják-e, a budapesti tűzijáték lebonyolítása egyelőre nincs veszélyben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedd délben.

A tárca azt írta: a Balatonon jelenleg nem túl kedvező az időjárás, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések mellett komoly hullámzás jellemzi a tó vizét, ami befolyásolhatja a tűzijáték biztonságos lebonyolítását.  A balatoni tűzijátékok megtartásával kapcsolatban kora délutánra (2-3 óra körül) hozza meg az operatív törzs a végleges döntését, erről később sajtótájékoztatót tartanak.  A budapesti tűzijáték zavartalan lebonyolítását egyelőre semmi nem veszélyezteti, de folyamatosan figyelik az időjárás változásait - tette hozzá a KIM.

A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: kedden különösen a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felében lesz szeles az idő. Majd az esti óráktól az északkeleti országrészben is északira fordul és megerősödik a szél. Az erős, időnként viharos északi, északnyugati szél lökései elérik az óránkénti 60-65 kilométerest, elsősorban a Balaton környékén óránkénti 70 kilométeresnél erősebb lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése szerdán napközben várható - tették hozzá. Emellett kedden napközben, illetve éjszaka elszórtan - a záporok mellett - zivatarok is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék - akár 25-35 milliméternyi -, óránkénti 70 kilométeresnél erősebb szél, esetleg jégeső kísérhet. Erre a Dunántúl keleti megyéiben és a középső országrészben van nagyobb esély - írta a meteorológiai szolgálat. 

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - a ha lehetséges -, le kell állítani. A KIM azt írta: arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, de ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen mégis le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.