Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miniszterelnöki felszólalással kezdődött az ülésszak

2013. szeptember 9. 16:04 // Forrás: mti
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólalásával vette kezdetét hétfőn a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő beszédében egyebek mellett azt mondta, hogy a devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít.

A devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít Orbán Viktor.  "Állunk a viták elébe, és küzdünk az igazunkért" - jelentette ki a miniszterelnök napirend előtt.  A bankoknak és a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatoknak hozzá kell szokniuk az új helyzethez: "eddig ők voltak erősebbek, és eddig a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk" - fejtette ki a kormányfő. Nyomatékosította, hogy senki sem fog még egyszer extraprofitot szerezni a magyar emberek kárára Magyarországon.  Magyarország független, szuverén ország, a gyarmatosítás kora lejárt - mondta Orbán Viktor, aki nemzeti ügynek nevezte a rezsicsökkentést, a devizahitel-rendszer felszámolását, valamint a családok és az otthonok megmentését.  A miniszterelnök felszólalásában közölte azt is, hogy a kormány 2 százalékos növekedéssel számol 2014-re.  Az őszi feladatok mellett szólt az elmúlt hónapok eredményeiről is, hangsúlyozva, hogy már megtörtént a növekedési fordulat.

Fotók: MTIFotók: MTI

Reakciók

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője felszólalásában leszögezte: Orbán Viktor állításával szemben Magyarország nem teljesít jobban, mindössze kevesek - a kormányoldal oligarchái - járnak jobban, de az ország nem gyarapodik. A kormány "kozmetikázza" a foglalkoztatási adatokat a közfoglalkoztatottak számával, holott ötezerrel csökkent a vállalkozásoknál dolgozók száma egy év alatt, valamint a hazai vállalkozások szektorában új állást a kormány nem tudott felmutatni. Emellett 380 ezer ember hagyta el az országot, és az LMP szerint ez is hozzájárul a foglalkoztatottság javuló mutatóihoz.

Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök beszéde az 50-es 60-as évek pártkongresszusainak beszédeit idézte. Szerinte amiről Orbán Viktor beszélt, az nem ez az ország. "Az álláskeresők és találók száma nem Magyarországon, hanem Londonban nőtt" - mondta az MSZP frakcióvezetője.  Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor beszéde egy "ígéretcunami" volt, amely nem fog véget érni, mert a kormány nem kormányoz, hanem kampányol.

Vona Gábor (Jobbik) azt mondta: furcsának tartotta, hogy az MSZP felszólalója oktat ki a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban, de a miniszterelnök által elmondottakat is melldöngetésnek, és nem reális helyzetértékelésnek tartotta. Rezsibűnözőknek nevezte a szocialistákat, akik regnálása alatt jelentősen emelkedtek a rezsiköltségek, ugyanakkor arra bátorította a kormányt: folytassa a csökkentést.

Rogán Antal (Fidesz) azt mondta: nincsenek könnyű helyzetben „a szocialista, bajnaista és gyurcsányista képviselők”, hiszen egyszerre kell kommunikálniuk hogy ellenzik a rezsicsökkentést, valamint azt, hogy maguk is rezsit akartak csökkenteni. Hangsúlyozta: nyolc évük alatt tizenötször emelkedtek a rezsidíjak és megtöbbszöröződtek az árak.  Szerinte a nyolc év során a baloldali kormányok világosan megmutatták, hogy amikor választani kellett, kinek a pártján álltak: a bankokén, a multik oldalán – jelentette ki.  

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.