Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Óriási képeslap készül

2013. szeptember 21. 20:01
Reumatoid artritiszes betegek festenek óriási, Guinness-rekord várományos képeslapot, aminek egyik darabját a veszprémi kórházban készítették el a napokban az énekesnő, Hien közreműködésével.

A kampány célja, hogy a magyar társadalom reálisabb képet kapjon a betegségről, melyben ma Magyarországon mintegy 80-90 ezren szenvednek. A reumatoid artritisz (RA) a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, amely gyermekeket, fiatalokat és időseket is érint.

          Reumatoid artritisz (RA)

Az ízületi gyulladások vagy artritiszek a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket is veszélyeztetik. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek magas száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Egyes mozgásszervi betegségek magasabb halálozással járnak, például a sokízületi gyulladás által érintett betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.  

Terápiás eredményekről

A magyar artritisz centrumok országos hálózatában több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulancia dolgozik. A kezelésben kiemelkedő jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől.

 

A közösségi festés veszprémi rendezvényén a Csolnoky Ferenc kórház Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumának dolgozói, dr. Drescher Edit, centrumvezető főorvos, dr. Kiss Csaba osztályvezető főorvos, Holler Beatrix, vezető főnővér, Viszt Anikó vezető gyógytornász, valamint dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke mutatta be röviden a betegséget és kezelési lehetőségeit. A közös festésbe bekapcsolódott az ifjú énekesnő, Hien is, aki együtt festette a képeslaprészletet a betegekkel.

Azt hallottam, hogy a reumás betege többsége nő, többek között ezért is álltam szívesen a kezdeményezés mellé, de bármilyen jótákonysági eseményen örömmel részt veszek - mondta el érdeklődésünkre Hien. Úgy véli, ha egy ilyen jellegű betegség egy nő kezén teljesedik ki, többszörösen is nehézségekbe ütközik az élete, hiszen gyakran használja, többek között az otthoni házimunka során, azzal érinti meg a gyermekét.

Hien is kivette részét a festésbőlHien is kivette részét a festésből

- Nem úgy tudja irányítani tetteit, mint az egészségesek. Próbálom beleélni magam ebbe a helyzetbe, s úgy vélem, nagyobb figyelmet igényelnek. A festés is közel áll hozzám, ezért külön öröm, hogy itt lehetek, s közösen alkothatok, kreatívkodhatok a betegekkel, orvosokkal. Természetesen a Guinnes-rekord kihívás is hajt a kezdeményezés során - sorolta Hien, miért is állt szívesen a RAgadj ecsetet! kampány mellé.

A képeslap elején város, ember vagy épület szerepel, kereskedelmi forgalomba is kerül majd, s hátoldalán üdvözlés és bélyeg is helyet kap. Sőt ugyanúgy postára kell adni, mint bármely más üdvözlőkártyát.

A 60 négyzetméteres festmény darabjai október 12-én, az Artritisz Világnapján állnak össze egy egésszé, melyet a Guinness-rekordok bírájának szakmai hitelesítése után postáznak egy olyan városba, ahol példaértékű lehet a magyarországi összefogás.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.