Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdei centrum a Bakony szívében

2013. szeptember 28. 19:47
Vadásznapot szervezett Alsóperén szombaton a Veszprém Megyei Vadászkamara és a VERGA. A nap folyamán több erdei-szabadidős létesítményt adtak át, kitüntetéseket adományoztak; a résztvevőket sokszínű kulturális programok, különféle bemutatók és kirakodóvásár várták.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntőjében elmondta: örömmel szemléli a VERGA által megyeszerte véghezvitt beruházásokat. Legutóbb például a hét elején Veszprémben adták át a Rovaniemi lépcsőt, most pedig a Bakony zöld szíve központot avatják.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Azáltal, hogy az erdőnek mind nagyobb részét járhatjuk be, nemcsak megismerjük, de érzelmileg is kötődhetünk hozzá. A kormány célja, hogy az eddig elzárt erdőterületeket is megnyissák a kirándulók előtt, új turistautakat alakítsanak ki. Ehhez a természet logikáját nem sértő fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak a látogatóknak.

Nagy AndrásNagy András

Nagy András,     a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviselője elmondta: az elmúlt két évben mintegy 4 milliárd forintot költöttek közjóléti beruházásokra az MFB erdészeti társaságai, ezt a célt tartják a legfontosabbnak.

A rendezvényen részt vett Brányi Mária veszprémi alpolgármester isA rendezvényen részt vett Brányi Mária veszprémi alpolgármester is

Papp Gyula, a megyei vadászkamara elnöke Arisztotelészt idézte: a természet nem szűkölködik a fontos dolgokban, és nem bővelkedik a fölöslegesekben. Az ember saját képére formálja a természetet, hogy aztán megpróbálja visszaállítani annak eredeti állapotát. Az erdő nem csak fák összessége, hanem bonyolult életközösség is. A vadállomány szabályozása természetvédelmi szempontból is fontos feladat. A vadászat sem a vad elejtéséből áll csak, az állatállomány karban tartása is az ő dolguk.

Tengerdi Győző, a Verga vezérigazgatója kifejtette: 2013-ban a VERGA megyeszerte ötszáz millió forintot ruházott be közjóléti célokra, e sorozat csúcspontja az alsóperei fejlesztés.

Tengerdi GyőzőTengerdi Győző

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója a Hubertusz Kereszt arany fokozatát adományozta dr. Sárhegyi Zoltánnak, dr. Németh Péternek, Szedlák Tibornak és Adravecz Editnek.

A trófeák mögött a Szent Imre kápolnaA trófeák mögött a Szent Imre kápolna

A Szent Imre kápolnát ökumenikus szertartás keretében szentelték fel, illetve áldották meg, melyen közreműködött dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke, valamint a Szent Mihály kórus. A kápolna 80 nap alatt készült el, bekerülési költsége 30 millió forint.

                  

A felújított Nádasdy arborétumban a nemzet összetartozását jelképező, fenyőfából ácsolt 8 méteres Magyarság Keresztjét avatták fel; előtte egy kövön a Himnuszból és Magyarország Alaptörvényéből vett idézet olvasható.

                  

Ugyancsak az arborétumban kapott helyet a Példaképek Emlékparkja, ahol a neves vadász és erdész elődök emlékére az erdőgazdaság 12 fát ültetetett.             

Száz nap alatt készült el 75 millió forintból a 240 m² alapterületű Látogatóközpont, amely egy 209 darabból álló afrikai álló diorámának és trófeakiállításnak ad helyet.

Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg itt az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, vagy több vállmontázsos orrszarvút. Az engedéllyel rendelkező gyűjtemény része továbbá három elefánt agyarpár is.                  

A HM VERGA Zrt. fontosnak tartja a projekt gazdaságerősítő, vidékfejlesztő és turizmust élénkítő szerepét, de nem mellékes az sem, hogy e beruházások elősegítik a természetközeli, egészséges életmódra nevelést, lehetővé teszik a szabadban való kulturált kikapcsolódást és pihenést, nem utolsó sorban pedig hozzájárulnak a vadászat társadalmi elfogadottságának növeléséhez, a hagyományőrzés és a hazaszeret erősítéséhez.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.