Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Drága Gizám! - Az életigenlés darabja

2013. október 10. 1:23 // Forrás: Fotók: Veszprémi Petőfi Színház
A tavasszal lezárult az Örkény-centenárium, a Veszprémi Petőfi Színház azonban még nem búcsúzik a groteszk mesterétől: a Macskajátékon alapuló Drága Gizám! című darabot október 10-étől láthatja a közönség a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Először 2006-ban volt látható Veszprémben Berényi Gábor rendezésében, Meszléry Judit és Palásthy Bea szereplésével a Drága Gizám! Most, hét év elteltével újra műsorára tűzi a színház a művet. A rendező, a színészek ugyanazok maradtak, de a koncepció némileg változott.

– Nekem nem ez az első találkozásom a színjátékkal, több fázisban vezetett az út idáig, első ízben még 1971-ben, a Szolnoki Szigligeti Színházban rendezte meg a Macskajátékot Székely Gábor barátom, ahol az első feleségem, Hegedüs Ágnes játszotta Orbánnét. Én ’85-ben vittem színpadra Budapesten a Játékszínben a kisregényt, hatalmas siker lett, de azt hittem, ennyi volt. Évekkel később Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa engedélyével kezdtem el dolgozni egy kétszemélyes változaton, ekkor került először színre a Drága Gizám! 2006-ban Veszprémben is bemutattuk a darabot Meszléry Judittal és Palásthy Beával, most pedig Oberfrank Pál kérésére újra  itt vagyok, amit cseppet sem bánok, mert annyi síkja van ennek a darabnak, hogy akár ötven év múlva is újra elővehetnénk, és akkor is hatna. Semmiképpen sem a korábbi előadás másolatáról beszélhetünk a 2013-as verziónál; augusztusban leültünk, és egy új vonalon indultunk el, ami végül egy sokkal gazdagabb előadást eredményezett. Tapasztaltabbak, bölcsebbek lettünk, és ez a tudás mind beépült a darabba – mondta el Berényi Géza Érdemes művész és Jászai-díjas rendező.

A korábbi és a felújított változat között a legnagyobb különbség talán a szereplők szintjén mérhető. Palásthy Bea ezúttal három szerepben is látható: Egérke, Orbánné lakótársa mellett Gizát, a külföldön élő nővért és Orbánné lányát is ő alakítja. Berényi Gábor szerint öröm nézni, ahogy a színésznő egyik percről a másikra képes átlényegülni és egy teljesen másik karaktert megformálni. Palásthy Bea úgy gondolja, a titok nem abban rejlik, hogy eltérő hajviselettel vagy hanghordozással minél inkább el kéne fedni, hogy egy színész jelenít meg három különböző figurát, éppen ellenkezőleg. Amint az ember megérzi a karakter mélységeit, felesleges eltüntetni, hogy mindet egy színésznő játssza – magyarázta a Déryné- és Domján Edit-díjas színésznő.

Meszléry Judit, özvegy Orbánné megformálója a változtatások kapcsán Orbánné életigenlését, életörömét emelte ki. Van ebben a darabban valami boldogságbomba, még a legtragikusabb részekben is. Nagyon fontosnak érzem Orbánné élni vágyását és tudását, azt az örök optimizmust, amit ő megtestesít. Ezáltal bennem is sokkal inkább egy mondattá érett össze az egész előadás, úgy, ahogy Örkény is állította, miszerint ezt a darabot úgy kell eljátszani, mintha az egész egy mondat lenne – ecsetelte.

– Annak ellenére, hogy bőséges szöveget kellett megtanulnom, borzasztó boldogan vettem észre már augusztus elején, hogy kezd visszatérni minden a hét évvel ezelőtti bemutatóról. Aztán pedig arra is rájöttem, hogy én ezt a szöveget nagyon pontosan akarom mondani, mert csodálatos szövegről van szó, amiben már egy aprócska szóváltoztatás is hangsúlyos, és hogy tényleg egy mondatként kell elmondani. Nagyon keményen dolgoztunk ezen Beával és a súgóval együtt már akkor, amikor még Berényi Gábor nem volt itt. Öt napon keresztül minden nap leültünk és kétszer átgyúrtuk a szöveget. Meg kellett találnom azokat a pontokat, ahol már egy másik gondolatot kell elindítanom, ami aztán lehet, csak másfél oldallal később érik be, de ahhoz, hogy beérhessen, szükséges, hogy tisztában legyek ezekkel az elsőre talán lényegtelennek tűnő gócpontokkal.

A színésznő szerepe kapcsán hozzátette, hét év elteltével a figurát is másabban látja: - Nem mondom azt, hogy 2006-ban tragikusabb volt az előadás, most mégis úgy érzem, sokkal inkább átjön a darabban Orbánné „elmebaja”, az, hogy ő fura dolgokat tesz és neki mégis ez a természetes, ugyanakkor képes kiröhögni önmagát, tehát ez a feldobottság, groteszkség sokkal erősebben jelen van. Berényi Gáborral az első megbeszélések idején leültünk, és azt mondta, ha már egyszer én játszom ezt a karaktert és bennem az életben is ott van ez a groteszk humor, az önirónia, miért ne lehetne ilyen Orbánné is? És aztán ez a szemlélet szépen belopta magát a darabba is.

Meszléry Judit elárulta, mindezek ellenére nem volt könnyebb most megformálnia a karaktert, mint az első alkalommal. „Azt szoktam mondani, hogy én örök gyerek maradok, de a fizikumomban már én is megérzem az elmúlt hét évet, kiváltképp, hogy iszonyatos tempóban dolgoztunk és ez a darab elementáris erőt követel meg. De nagyon közel áll hozzám ez a karakter. Orbánné számomra az élet feltétlen szeretetét, az őszinteséget üzeni, azt, hogy semmitől nem kell félni, mindenbe bele kell vágni és nem szabad megalkuvónak lenni még a legkisebb dolgokban sem. Lélekben nem szabad komfortra törekedni, örök lázadónak kell lenni.”

A darabban felvételről énekel Závodszky Zoltán. A díszletet és jelmezt É. Kiss Piroska és Tordai Hajnal tervezte, súgó Horváth Katalin, rendezőasszisztens és ügyelő Péti Krisztina.

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.