Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Botrány a városlődi iskolában?

2013. október 18. 16:12
Igazgató nélkül maradt a városlődi iskola, miután eredménytelenül zárult a kiírt pályázat – jelentette ki Pál Béla, az MSZP országgyűlési képiselője pénteki, "Botrány az iskolában" címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján.

A Fidesz rossz kormányzásának vesztese az oktatás, aminek kárvallottjai a szülők, diákok és tanárok – fogalmazott a politikus. – A forráskivonás káoszt okozott, ezt mutatja a tankönyvellátás zavara, az igazgatóválasztási hercehurcák. A kormány sikerpropagandája élesen elválik a valóságtól, ennek pedig legnagyobb vesztese a jövő nemzedéke.

Pál Béla szerint országszerte közel száz iskolában csak szeptember végén sikerült vezetőt kinevezni. Veszprém megyében is akadtak zűrök: az almádi Kéttannyelvűben nem a helyiek által támogatott pályázó, hanem egy külsős, vezetői tapasztalattal nem rendelkező pedagógus veheti át az irányítást. A városlődi német nemzetiségi iskolában a Klebelsberg Központ (KLIK) másodjára sem nevezte ki az újra pályázó korábbi intézményvezetőt, hiába volt látványosan eredményes az előző ciklusa. A májusban kiírt pályázaton egyedül ő indult, és bírta a szülők, a diákok és az önkormányzat támogatását is.

Pál Béla (vehir archív)

A szocialista képviselő összefoglalta: augusztusban indoklás nélkül érvénytelenítették a pályázatot, és újat írtak ki helyette. A helyiek szeptember 8-án levélben fordultak Hoffmann Rózsához kérve a döntés felülvizsgálatát. A levélíróknak végül Marekné Pintér Aranka, a KLIK vezetője válaszolt október 3-án, kijelentve, hogy az előírások szerint a fenntartó nem köteles indokolni a döntését.

A képviselő úgy gondolja, hogy a Fidesz saját embereit és saját véleményét erőlteti az oktatásra.

Mindez az MSZP szerint tarthatatlan, nem lehet bizonytalanságban tartani az oktatást, forrásokat megvonni tőle. Pál Béla kijelentette, ha ők lesznek hatalmon, ezen változtatni fognak, nem folytatják ezt az irányt, politikamentessé teszik az iskolákat, visszaadják azok irányítási jogát az önkormányzatoknak, helyi közösségeknek.

Marekné Pintér Aranka, a KLIK vezetője Hoffmann Rózsa államtitkár társaságában (fotó: MTI/Illyés Tibor)Pál Béla (vehir archív)

A Fidesz veszprémi csoportja felháborodással fogadta és visszautasítja Pál Béla helyi szocialista képviselő a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatói pályázatával kapcsolatos kijelentéseit – írta közleményében a kormányzó párt helyi szervezete.

Arra kérik Pál Bélát, hogy ne keltsen gyűlöletet egy közösségen belül, tartsa távol a politikát az iskoláktól. Továbbá kérjük, hogy győzze meg erről Ron Werbert és az MSZP más gyűlöletiparosait is.

A helyi Fidesz csoport munkával és tettrekészséggel bizonyít Veszprém városának, az alaptalan rágalmazás szánalmas fegyverét meghagyják a szocialistáknak – zárul a közlemény.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.