Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszatér a Hangvillába a Pannonfíling

2013. december 12. 13:34
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton, ezúttal a Hangvillában. A programról Németh Csaba szervezővel beszélgettünk.

– Kilenc év nem kis idő. Sokat változott a Pannonfíling az első alkalom óta?

– Maga a fíling, az életérzés nem változott. A Pannonfíling egy laza hangulatú filmklub sok beszélgetéssel, ahol az alkotók megvitathatják a rövidfilmjeiket a szakmai zsűrivel és a közönséggel is, mindkét irányból kapnak visszajelzéseket. Közben persze a nézők is bepillanthatnak egy kicsit a kulisszák mögé.

Maguk a filmek sok mindent visszaadnak az adott év „fílingjéből”, reflektálnak a környezetre, amiben létrejöttek, és persze a technológiai fejlődés is nyomon követhető az évek során bemutatott filmeken.

Hosszú ideig az Expresszóban rendeztük meg a programot, nyilván ez sok mindent meghatározott, mondhatjuk, hogy a hellyel együtt fejlődtünk. Tavaly az épület felújítása miatt átmenetileg új helyszínt kellett keresnünk, és ez bizony nem volt egyszerű feladat, kiderült, hogy nem sok hely tud befogadni egy ilyen rendezvényt a városban. Végül a Játékszínben össze tudtunk gyűlni, idén pedig visszatérhetünk az egykori Séd moziba, egészen pontosan a Hangvilla első emeleti kamaratermébe.

– Mit lehet tudni az idei jelentkezőkről?

– Nagyon erős az idei felhozatal, szinte mindegyik pályamű jó valamiben, akár hangulatában, képi világában vagy a színészi játékban. Az alkotások műfajukban és mondanivalójukban is változatosak: kaptunk videoklipet, thrillert, Arany János-ballada feldolgozást.

– Mennyire jellemző a Pannonfílingre, hogy a versenyzők újra próbálkoznak, visszatérnek a következő évben?

– Vannak állandó visszatérőink, egy fehérvári társaság a második év óta mindig jelen volt, és egészen jó filmeket csináltak, egyedi ötleteik voltak. De ilyen visszatérők a kaposvári Orbán testvérek is, akik kétszer szerepeltek a versenyprogramban, és versenyen kívül is megmutatták magukat. Sokat fejlődtek az évek során, és ezt tényleg mindig jó érzés látni, figyelni, ahogy az amatőrök évről évre egyre professzionálisabbá, egyre jobbá válnak. Vagy említhetnénk a paksi Kövi Gergőt és Babai Istvánt is.


A tavalyi győztes C.R.A.S.H-961

– Tavasszal a Gizella napokhoz kapcsolódva szerveztetek egy filmes versenyt. Az ott készült darabokkal is találkozhat a közönség szombaton?

– Igen, két versenyfilm is bekerült a programba. A tavaszi Veszplán megszervezéséhez nagy segítség volt a Pannonfílinges tapasztalat. Jó volt tehetséges amatőr fiatalokkal találkozni, egészen kreatív megoldások születtek. A két program kiegészíti egymást, és szeretnénk folytatni a Veszplánt is jövőre, ha lesz rá lehetőségünk. Sajnos azt látni kell, hogy egyre nehezebb szponzorokat találni, meg a hétköznapi teendők mellett időt szakítani a szervezésre.

Ez igaz a Pannonfílingre is: a szervezőgárda jelentősen átalakult a kezdetek óta. Annak idején a Szabad Sajtó Egyesület keltette életre, később a Szellemi Regenerációs Társuláshoz került a feladat, mostanában pedig két-három ember szervezi és tartja össze az egészet. Igyekszünk fiatalokat is bevonni, de az ő körükben nagy a fluktuáció. Egyébként minden vállalkozó szellemű érdeklődőt szeretettel várunk. Szerencsére vannak, akik kitartanak mellettünk, Muraközy Péter, Debreczeny Zoltán, Mészáros Zoltán, több helyi vállalkozó, civil szervezet és filmes iskola segíti a munkánkat.

A IX. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton 10 órától rendezik meg a Hangvillában. A versenyfilmeket három blokkban vetítik, a nap végén hirdetnek eredményt és adják át a díjakat. A mozgóképek mellett álló képek is várják a közönséget Jáger Attila és Elise Chanel minikiállításain.

Schöngrundtner Tamás
Csepely Máté
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.