Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mozogjon rendszeresen!

2013. december 16. 12:15
Cikksorozatunk első részében a rendszeres testmozgás egészségügyi szerepére és további pozitív hatásaira hívjuk fel a figyelmet.

A különböző technikai vívmányok és a modern életmód kényelmessé tették a XXI. század emberének életét, a testmozgás szükséglete így jelentősen csökkent. Pedig a rendszeres fizikai aktivitás – az egészségügyi szerepe mellett – számos pozitív hatást gyakorol szellemi-, érzelmi- és lelkiállapotunkra is.

Miért érdemes mozogni?

A rendszeres testmozgás csökkenti a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásnak kockázatát. Pozitívan hat a szív és a tüdő működésére, valamint a vérkeringésre. Segítségével több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez, a testmozgás hatására fellépő izzadás pedig elősegíti, hogy a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges anyagok egy részétől. Méregteleníti a szervezetet, gyorsítja az anyagcserét, sőt, bizonyíthatóan csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Fejleszti az izomzatot, továbbá erősíti az izületeket és a csontokat. Javítja a testtartást, amely megelőzi a derék- és gerincbántalmakat.  Zsírégető hatással is bír, amely segíti az optimális testsúly megtartását, illetve a fogyást is. A rendszeres sportolás közben az agy „boldogsághormont” (endorfint) termel, amely javítja a közérzetet. Segít a stressz levezetésében és az alvási problémákra is megoldást kínál.

Javítja a szervezet teljesítő-, illetve ellenálló képességét és serkenti a vér áramlását az agyba, így fejleszti a logikát és a memóriát. Fokozza a fizikai állóképességet, amely nagyobb koncentrálást tesz lehetővé a különböző feladatok ellátásához.

Mit és mennyit?

A legújabb szakvélemények szerint napi harminc perc mozgás lényegesen hatásosabb, mint heti két-három alkalommal végzett intenzív edzés vagy megerőltető torna. A kímélő testmozgás ugyanis hosszútávon hatásosabb, mint az erőteljes edzés. Másképp fogalmazva: a rendszeresség fontosabb, mint az edzésmód intenzitása.

Mindezt nem lehet elég korán kezdeni, a testmozgás ugyanis minden korosztály számára lényeges. A kisgyermeket már tipegő korukban érdemes rászoktatni a mindennapos mozgásra, sétára, a nagyobb gyerekek számára pedig napi egy óra aktív mozgás javallt. A felnőttek számára heti ötször harminc perc javasolt, de a napi penzumot akár kétszer tizenöt perc alatt is teljesíthetjük. Lényeges, hogy a tevékenység időtartamának legalább fele emelje a pulzusszámot.

Mozogjon és fogyjon!

A rendszeres testmozgás alakformáló, súlycsökkentő hatása közismert, de nem csak a kilók leadása érhető el általa, hanem az is, hogy a tudat kontrollálja a testet. Az elhízást ugyanis elsősorban az okozza, hogy a testünk irányítása kicsúszott a kezünkből.

A kezdők számára fontos tény: lényegesen könnyebb néhány kilót leadni, mint sokat. Ráadásul az első távozó kilóknál az esetek többségében a szervezet folyadékot, nem pedig zsírt veszít. Éppen ezért fontos, hogy akkor se veszítsünk kitartásukból, amikor a kezdeti látványos eredmények (sikerélmények) után kevésbé számottevő a súlycsökkenés.

Abban az esetben pedig, amikor elértük az optimális testsúlyunkat, célszerű növelni a mozgás intenzitását és időtartalmát. Így a fogyókúra alatt célszerűbb a zsírréteg redukálásra összpontosítani, mint magára a súlyra. Vagyis a figyelmünket szegezzük inkább a derék-, kar-, comb-, vagy fenékméretekre, s ne a mérlegre.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a „munka” nem mindig eredményez súlycsökkenést, ugyanis az izomzat nehezebb, mint a zsír. A szakemberek figyelmeztetnek, veszélyeztetett túlsúly esetében csakis orvosi felügyelet mellett végezzünk erőteljes testmozgást!


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.