Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészséges táplálkozás – az ördög a részletekben rejlik

2013. december 29. 9:42
Sokan elhatározzák, hogy több figyelmet szentelnek az egészségesen táplálkozásnak. Rengeteg azonban a témával kapcsolatos megtévesztő információ, ezért ha nem figyelünk a részletekre, a várt pozitív hatás ellenkezőjét érhetjük el.

Cikkünkben az egészségesnek hitt, de – bizonyos esetekben – egészségtelen ételeket gyűjtöttük össze. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy az állítások nem minden termékre igazak. A lista célja tehát nem az elrettentés, hanem a tájékozódás – címkék alapos tanulmányozása – fontosságára való felhívás.

A müzlik, müzliszeletek közkedvelt termékek az egészségtudatos vásárlók számára. Az ún. összetett szénhidrátok, gabonák ugyanis jótékony hatással bírnak szervezetünkre. A rostok révén pedig javul a vastagbél működése, ráadásul számos rákkeltő anyagot megkötnek a belekben. Egyenletes felszívódásuk pedig kiegyensúlyozott vércukor-szintet biztosít.

Az áruházak polcain azonban rengeteg olyan termék is megtalálható, amely csak nevében müzli. A különböző aromákkal dúsított, édesített – cukros, mézes – gabonák pedig egyáltalán nem egészségesek. Azt pedig senki ne higgye el, hogy a csokoládédarabos müzli fogyókúrás termék.

Számos multivitaminos üdítő szintén nem felel meg az egészség táplálék kritériumainak. Gyümölcstartalmuk kevés, a hozzáadott cukor viszont annál több. A csomagolásokon feltüntetett sok-sok vitamin pedig mind mesterséges. Az ilyen italok ráadásul rengeteg plusz kalóriát tartalmaznak, így mértéktelen fogyasztásuk testsúlynövekedést is okozhat.

Hatalmas piaccal bírnak a cukormentes üdítők, amelyek teljes ízélményt ígérnek nulla kalória mellett. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. Orvosilag igazolt tény, hogy cukormentes italok fogyasztása mellett más – felesleges – kalóriákat viszünk be. Ugyanis a tudat, hogy az elfogyasztott üdítővel nem vittünk be energiát a szervezetünkbe, „engedményekre” késztet egy kis nassolásra. Továbbá a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít, magyarán ha érzete az édes íz „élményét”, akkor várja a hozzá kapcsolt energiát. Ha pedig ezt nem kapja meg, más forrásból követeli, vagyis éhségérzetet generál.

Szintén tévhit, hogy növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk. Bár a növényi olajok általában valóban egészségesebbek az állati zsíroknál, energiatartalmuk közel azonos. Elsősorban azért célszerű a növényi olajokat preferálni, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, így fogyasztásuk hosszútávon egészségesebb.

Az alkoholos italok – az ismert káros hatásuk mellett – valódi kalóriabombák. Egy-két koktél akár egy teljes étkezésnek megfelelő energiamennyiséget tartalmazhat, de számos ún. rejtett kalória van a sörben, az égetett szeszekben és az édes borokban.

Szintén megtévesztő a „természetes összetevők” megnevezés az élelmiszereken, amely egyáltalán nem garancia arra, hogy natúr, feldolgozásmentes élelmiszer kerül az asztalunkra. Mivel ez a maghatározás meglehetősen bizonytalan, a termék tartalmazhat számos feldolgozott anyagot és lehet magas cukortartalmú is, így érdemes tételesen elolvasni az összetevők listáját is.


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.