Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lelki egészségünkért – saját akaratunkból

2014. február 26. 10:15
Vajon hányféle egészségünk van? Testi, szellemi, lelki? Avagy mindössze egyetlen: mindhárom harmóniája? Filozófusok, lélekgyógyászok, papok évszázadok óta vitáznak felette, ám abban bizonyára egyet tudnak érteni, hogy beteg, sérült lélekkel nem teljes az életünk.

Jó ideig azt sugallta a környezetünk (a „plázás világban” ma is), hogy anyagi javaink megteremtésével boldogságunkat, lelki egyensúlyunkat is elérhetjük. Ezen szemléletet magukévá tevők előbb vagy utóbb rádöbbenhettek a valóságra: álságos világ az, s bizony testi egészségünket is alááshatja. Hogyan éljünk hát egész, teljes életet?

A modernnek nevezett társadalmakban divatossá, „trendivé” lett az egészséges életmód: ki wellness központokban, ki edzőtermekben hagyja ott felesleges kilóit; „modern konyhán” él, keveset iszik. Aztán valahol mégiscsak megjelenik az igény másra, a lelki egyensúlyara, békére is. Márpedig ha a lélek nincs megfelelően karbantartva, gondok, bajok gyötörnek bennünket, előbb-utóbb felborul lelki egyensúlyunk. Ennek pedig egészen mások a következményei, mint egy elveszített pénztárcának, kihagyott tizenegyesnek.

De mi is az az életminőség, amelyben harmóniában élhetünk magunkkal, környezetünkkel? Rendkívül tág a fogalomkör, melybe beletartoznak a körülöttünk élők (család, munkatársak, ügyfelek, idegenek), de (bizonyos fokig) a természetes, az épített környezet, az állatvilág is.

Bizonyosnak kell lennünk afelől, hogy mennyire vagyunk képesek helyes döntéseket hozni anélkül, hogy valamely szinten ne sértsük mások érdekeit. Ugyanakkor (és ehhez el kell jutnunk egy magasabb intelligenciafokra) tudnunk kell, mi tesz minket boldoggá, mi segít ahhoz, hogy el tudjuk érni céljainkat, képesek (és alkalmasak) legyünk megvalósítani önmagunkat.

Fejlődésünk során (nevelésünk, neveltetésünk során) mennyire vagyunk képesek olyan jellemvonásokat elsajátítani, amelyek segítenek olyan emberré válnunk, amilyenek lenni szeretnénk. Ehhez azzal is tisztában kell lennünk, hogy tudjuk, miből nyerhetünk energiákat, melyekkel feltöltődhetünk, tudunk krízishelyzeteket kezelni, konfliktusokat megoldani, problémákkal megbirkózni, s szeretni önmagunkat és a körülöttünk élő, számunkra fontos embereket.

Lelki egyensúlyunk eléréséhez keményen kell dolgoznunk, nem egyszer alkut kell kötnünk magunkkal, alázatosan kell viselkednünk, de a céltudatos, kemény munka eredményhez vezet. Sajnálatos, hogy ma Magyarországon minden ötödik ember depressziós, ám a másik oldalon ott vannak a boldog, elégedett, lelki egyensúlyukban élő embertársaink. Ők azok, akik nem lehorgasztott fővel járnak, akiknek kisugárzásuk van, egyszerűen kellemes benyomást keltenek. Ez pedig nem azonos a legújabb divattal, frizurával, öltözettel, ékszerekkel. Másképpen: nem feltétlen az anyagi jólét a meghatározó (ám a létbizonytalanság igen hamar ki tudja billenteni egyensúlyából a jobb sorsra teremtett embert…).

Mit ad, mit kínál a ma emberének belső (sz)épüléshez a kor? Pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek, lelkisegély-telefonos szolgálatok, egyéni és csoportos terápiák állnak rendelkezésünkre. Sokszor elérhető áron, sőt: ingyenesen is. Ők a külső segítség, de a fontosabbak mi, magunk (családunk és környezetünk) vagyunk. Mi ismerjük legjobban személyiségünket, mi tudjuk, mi kell ahhoz, hogy egyensúlyunk megfelelő legyen. Ilyen a tiszta, rendezett környezet, kiegyensúlyozott étrend, napirend, a testmozgás, mely endorfint (boldogság-érzetért felelős hormont) szabadít fel.

Tudjuk, hol a határunk, ezért el tudjuk kerülni (vagy legalább megoldani, kezelni) a stresszhelyzeteket. Ismerjük a „szelepeket”, tudjuk, mikor kell (és lehet) kikapcsolódni, pihenni, aludni, szórakozni. Egy magasabb szinten képesek lehetünk meditálni, relaxálni.

Befejezésül: higgyünk önmagunkban, de legyen meg a képességünk elfogadni, meghallgatni, feldolgozni mások tanácsát. Így elérhetjük, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a döntés lehetősége és joga a mi kezünkben van! Figyeljünk tehát jobban oda jobban lelki egészségünkre, de ne feledkezzünk meg a testi-szellemiről sem!


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.