Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyszerre gyarlók és jók

2014. március 20. 13:13 // Forrás: Fotók: Veszprémi Petőfi Színház
Carlo Goldoni A kávéház című darabját mutatják be március 21-én 19 órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. Valló Péter Kossuth-díjas rendező aktuális környezetbe álmodta meg az előadást.

Majd 300 év telt el, mióta Goldoni megírta már akkor is kortársnak számító, A kávéház című darabját, a mű mondanivalója azonban máig sem vesztett érvényéből: jók vagyunk-e mi emberek, avagy sem. Fekete vagy fehér a világ? Netán mindkettő? Olyan kérdéseket boncolgat az előadás, amiket mi magunk is nap mint nap feltehetünk, ha csak egy kicsit is körülnézünk a világban.

– Tulajdonképpen azt szeretném megmutatni ezzel az előadással, hogy valójában milyenek is vagyunk mi emberek, milyen törésvonalak mentén éljük az életünket. Van a társadalomban egy kimondatlan közmegegyezés, miszerint tilos kiteregetni azokat a kis stikliket és csúsztatásokat, amelyek mintegy hálóként szövik be az életünket, amikről mindenki tud, de senki sem ad nekik hangot. Ha valaki ezt megszegi, akkor azt szinte természetszerűleg száműzzük. Ez egy tény, így volt már Goldoni idejében és ma is. Ugyanakkor a szerző azt is mondja, hogy nem szabad hagyni, hogy mindez változatlanul maradjon és tétlenül végignézni, ahogy a társadalom teljesen elzüllik; a nagy igazságok kimondása mellett egyfajta erkölcsjobbító szándék is munkál ebben a darabban – fogalmazott Valló Péter rendező.

A Kossuth-díjas rendező nem először találkozik Goldoni drámájával, többször is színre vitte már. Mint mondta, folyamatosan újabb és újabb rétegét fedezi fel és igyekszik megmutatni a műnek. Ennek érdekében fordíttatta újra Sediánszky Nórával a színpadi változatot, a mai kor díszleteivel és jelmezeivel együtt tovább erősítve a kortárs felhangot.

– Ez egy kifejezetten olyan darab, ami mintha a magyar társadalomról szólna, csupán olasz nevek szerepelnek benne. Talán egyetlen lényegi különbség választ el bennünket attól, hogy abszolút rólunk szóljon a történet, mégpedig hogy az olaszokban a megannyi rossz ellenére is ott lüktet az élet iránti elnyűhetetlen és olthatatlan szeretet. Ugyanazokkal az erkölcsi, politikai, társadalmi konfliktusokkal kell szembenézniük, mint nekünk, mégis van valami megbocsátó szeretet az olaszokban a szörnyűségek iránt, ami bennünk kevésbé. Ez Goldoni szavain is átüt, és ez remélem, az előadást is szerethetővé teszi itt a Petőfi Színházban, annak dacára, hogy nem a vidámság, hanem a társadalmi helyzet kapja a főszerepet – vallotta a rendező.

Az előadás egyik központi kérdése, hogy fekete avagy fehér-e világ. Két ellentétes nézőpont csap össze a darabban, aminek a végén kiderül, melyiküknek volt igaza vagy mennyiben tévedtek talán mindketten. A negatív pólust ez esetben Don Marzio, nápolyi nemes képviseli, akit Szalma Tamás alakít az előadásban.

– Nem biztos, hogy egyszerűen egy intrikussal van dolgunk, hiszen Don Marzio szavaiba némi éleslátás is vegyül. Egyszer félig-meddig viccelődve megjegyeztem, hogy addig próbáltam győzködni a barátaimat arról, hogy a világ nem fekete-fehér, amíg rájöttem, hogy fekete, amennyiben ezt a színt azonosíthatjuk a reménytelenséggel. A karakterem megformálása során engem ez vezetett. Ugyanakkor az előadásból kiderül, hogy többféle válasz is lehetséges a kérdésre, s az csak a nézőtől függ, melyiket választja – ecsetelte a Jászai-díjas színművész.

Don Marzioval szemben helyezkedik el a kávéház tulajdonosa, Ridolfo, aki folyamatosan a jóra törekedik. Oberfrank Pál, a karakter megformálója úgy fogalmazott, a ránk zúduló keserű és rossz tapasztalatok ellenére is a jót kell keresni az emberekben és az élethelyzetekben.  „Nem biztos, hogy ez az életszemlélet mindig kifizetődő, de talán jobb. Nyilván a rosszhiszeműség is egy életstratégia, aminek valahol mélyen megvannak a gyökerei és amiben olykor van némi igazság. A szerepemen keresztül én mégis azt szeretném megmutatni, hogy a jóra kell hajlani, Böjte Csabát idézve, a jót kell kiszeretnünk egymásból” – vélekedett a Jászai-díjas színművész.

Az előadás harmadik főszerepében, Eugenioként Haumann Máté látható a színpadon. A fiatal színművész először játszik Veszprémben, mint mondta, nagyon élvezi az itteni vendégjátékot, rengeteget tanul Valló Pétertől és a kollégáktól is, akik nagy szeretettel fogadták. Szerepéről elárulta, ő az a darabban, aki tulajdonképpen kirobbantja a vitát Ridolfo és Don Marzio között és elindítja az előadás fonalát. „Mondhatjuk, hogy Eugenio a konfliktus maga, de ez nem jelenti azt, hogy ezek szerint ő lenne az abszolút fekete-fehér figura, hiszen itt valahol mindenki fekete. Ezt egy percig sem tagadja az előadás, hanem szeretettel és elfogadással beszél arról, hogyan tudunk egyszerre jólelkű és gyarló emberek is lenni. Ez az, ami működőképessé teszi ezt a darabot, és ami miatt útmutatásul szolgálhat nekünk.”

Az előadás további szerepeiben Kőrösi Csaba, Kéri Kitty, Trokán Anna, Lass Bea, Nyirkó István, Mát P. Gábor, Bécsi Kamilla, Gesztesi Máté, Háromszéki Péter, Héthy Diána, Tóth Krisztina, Huszár Mihály, Fehár Szabolcs, Csorba Bertold, Cziráki Miklós, Hatvári Tamás, Szórádi Roland, Albert Ilona és Németh Beáta láthatók. Fordító és dramaturg Sediánszky Nóra, a díszletet és a jelmezeket Valló Péter és Benedek Mari készítette, a szcenikus Perlaki Róbert.

Bertalan Melinda
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.