Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért sportoljon a gyermek?

2014. április 30. 17:11
Cikkünkben a sport gyermekekre gyakorolt pozitív hatásait összegeztük.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás a gyermek töretlen testi, lelki és szellemi fejlődésének alappillére. Az alábbiakban a pozitív hatásokat gyűjtöttük össze. Miért fontos tehát, hogy sportoljon a gyermek?

… mert egészséges

A sportolás többek között biztosítja a fiatal szervezet egészséges fejlődését, elősegíti a vérkeringés, a légzés, az anyagcsere működését, továbbá fejleszti az izomzatot, erősíti az izületeket és a csontokat. Pozitívan hat a szív és a tüdő működésére, valamint a vérkeringésre, megelőzi az elhízást. Támogatja a szervezet harmonikus fejlődését, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, s fontos szerepet tölt be a hormonális egyensúly kialakulásában. A gyermek megismerheti fizikai lehetőségeit és korlátait. A rendszeres mozgás megtanít beosztani az erőt és szembenézni a fáradtsággal.

… mert közösségformáló

A csemete életében meghatározó szerepet tölt be a játék (sőt, a felnőttében is – Homo Ludens), ezért a legfontosabb, hogy a választott sportágban örömét lelje, a mozgásforma játékos legyen és változatos. Kü­lö­nö­sen jótéko­nyak a csoportokban végzett gyakorlatok, ugyanis a társaság kö­zös­ségformáló, kiválóan szocializál, önismeretet és önbizalmat ad. A szakemberek arra is képesek, hogy egy csoporton belüli összezördülést, súrlódást pozitív élménnyé változtassanak. Így egy félénkebb, visszahúzódóbb kölyök minden tekintetben (testi, lelki és szellem) fejlődni tud és egyéni, valamint kollektív sikerélménnyel is gazdagodik.

… mert segít beilleszkedni

A sporton keresztül a gyerkőc kommunikációs készsége is fejlődhet: segíti megértetni magát a kortársaival (csapattársakkal) és a felnőttekkel (edzőkkel) is. Növeli az empátiára való hajlamot, megérteni és elfogadni másokat. Megtanítja kifejezni önmagát, hogy mit érez, mi a problémája, és segít annak a megértésében, hogy a társainak mire van szükségük. Mindezeknek köszönhetően növeli a magabiztosságot is.

... mert a lelket is ápolja

Az aktív mozgás javítja a szervezet teljesítő-, illetve ellenálló képességét és serkenti a vér áramlását az agyba, így fejleszti a logikát és a memóriát. Fokozza a fizikai állóképességet, amely nagyobb koncentrálást tesz lehetővé, sőt, a sport segítségével a gyermek kiszámíthatóbbá válik. A sportban szerzett sikerélmények, a javuló eredmények, a fizikai határok tágítása mind-mind boldogságforrást jelentenek. Segít a valós önkép kialakításában, az önbecsülés kialakulásban, illetve megőrzésében.

… s oldja a stresszt

Friss kutatások szerint a testmozgás kulcsszerepet tölt be a nebulóknál a stresszes helyzetekkel való megbirkózásban. A tanulmányt végzők kapcsolatot fedeztek fel a fizikai aktivitás és a stresszhelyzetekre adott hormonális válaszreakció között. Mindez arra enged következtetni, hogy a fizikai aktivitás meghatározó szereppel bír a mentális egészségben azáltal, hogy megvédi a gyereket a mindennapi stresszhelyzetek – pl. nyilvánosság előtt történő beszéd, felelés – hatásaitól.


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.