Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Polgármesterjelöltek a VENŐKE asztalánál

2014. szeptember 23. 17:04
A VENŐKE összehozta a lehetetlent: egy asztalhoz ültette a polgármesterjelölteket. Közvetítésünk véget ért, hamarosan képekkel frissítjük anyagunkat.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület meghívta a polgármesterjelölteket és pártjuk egy velük ellentétes nemű képviselőjelöltjét az Eötvös Károly Megyei Könyvtárba szervezett rendezvényére, hogy bemutatkozzanak, alternatívát kínáljanak a veszprémi nőknek. "Csapatonként" összesen 15 perces felszólalási lehetőséggel rendelkeznek.

A magyar nők 1945-ben kaptak általános választójogot, amit mindössze egy szabad választáson érvényesíthettek a kommunizmus korszaka előtt, hogy aztán a rendszerváltás után már egyenlő esélyekkel vehessenek részt az új demokratikus választásokon a hölgyek is.


Elsőként bemutatkoztak a jelöltek.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) sajnálja, hogy ő az egyetlen nő, aki megméretteti magát Veszprémben a polgármesteri posztért. Pedagógus, 2010. óta önkormányzati képviselő. Soha nem készült politikusnak, számára a pedagógusi munkája egyben a hivatása is. Két felnőttkorú gyermeke van, egyikük külföldön él, és "nem kalandvágyból hagyta el ezt az országot". A polgármesterjelölt kijelentette: programja központjában a fiatalság áll, mert övék a jövő. Szeretné, ha minél több fiatal maradna a városban.

Középen: Orsik MárkKözépen: Orsik Márk

Orsik Márk (Jobbik) szentantalfai száramzású, a középiskolai évek alatt került Veszprémbe, és harminc évesen is küzd a fiatalok problémáival. Azért vállalta a képviselőjelöltséget, hogy tehessen kortársaiért, legnagyobb problémájának azt látja, hogy a fiatalok számára nincs alternatíva Veszprémben.

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint egészen különleges alkalom ez, amikor az öt polgármesterjelölt egy asztalhoz ül. Ugyanakkor Veszprém politikai életére jellemző, hogy normális párbeszéd zajlik, a polgármesterjelölt ezért nem is számít ölre menő vitákra. Művelődésszervező végzettségű, 2009-ben kezdett közéleti szerepvállalással foglalkozni az LMP Veszprém megyei szervezetének alapító tagjaként, 2010 óta önkormányzati képviselőként. Nős, 4 gyermek apja. Az elmúlt négy évben azért dolgozott, hogy a veszprémiek is megismerjék az ökopolitikát. Zöldebb, igazságosabb várost szeretne. Fontosnak tartja a részvételt, ezért reméli, hogy a következő ciklusban népszavazásokon kérdezik majd meg a lakosokat a fontosabb ügyekről. Elmondta: az LMP stratégiai szövetséget kötne a helyi kis- és középvállalkozásokkal, fontos alapnak tartja az egyetemet a gazdaságban. A polgármesterjelölt arról is beszélt, hogy lépéseket kellene tenni a város energia-kiszolgáltatottságának csökkentésére, fejlesztené a gyalogos-,  közösségi- és kerékpáros közlekedés lehetőségeit.

Madarasi-Papp RitaMadarasi-Papp Rita

Madarasi-Papp Rita (LMP) Veszprémben járt középiskolába, majd a Műegyetemen tanult tovább, és tervező-építészként dolgozott. Két és fél éve költözött a megyeszékhelyre, egyedül neveli kislányát, így szembesül azokkal a problémákkal, amiket a munka és a gyermeknevelés összeegyeztetése jelent. Úgy gondolja, hogy rugalmas munkahelyeket kell teremteni, és a gyermekek elhelyezésére megfelelő bölcsődei és óvodai helyekre van szükség.

Horváth Lajos (független) vállalkozó úgy érzi, minden jelölt pártpolitikai érdeket képvisel, ezért döntöttek úgy barátaival, hogy független polgármesterjelöltként indul, a mérleg nyelve szeretne lenni. Nem rendelkezik politikai múlttal, és nem is bízik abban, hogy óriási támogatottsága lenne. Ennek ellenére vannak elképzelései a város jövőjét illetően. Úgy gondolja, hogy a fogyatkozó energiaforrások miatt a megújuló energiaforrásokra kellene helyezni a hangsúlyt, mert a hatások Veszprémbe is begyűrűznek.

A mikrofonnál Horváth LajosA mikrofonnál Horváth Lajos

Janicsekné Ádám Györgyi (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP-Lokálpatrióták) nyugdíjas, a Lovassyban érettségizett, majd közgazdasági végzettséget szerzett. Mindig fontosnak tartotta a közösségi szerepvállalást. Két gyermeke és három unokája van.

Katanics Sándor (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP-Lokálpatrióták) a Lovassy gimnáziumban dolgozik matematika-fizika szakos tanárként, korábban igazgatója is volt az intézménynek. Az önkormányzati munkában 1998. óta vesz részt, volt bizottsági elnök, frakcióvezető, és országgyűlési képviselő is. Családos, két felnőtt gyermeke van.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) büszke arra, hogy 12 képviselőjelöltjük közül 5 hölgy. A polgármesterjelölt hozzátette: ő volt az első, aki női alpolgármestert kért fel négy éve Brányi Mária személyében. Fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést is, ezért is hozta magával erre a vitára Hegedűs Barbarát, a Fidesz-KDNP legfiatalabb képviselőjelöltjét. A város megújulását nemcsak betonban és forintban kell mérni, hanem az is fontos, hogy a különböző társadalmi és korcsoportok békében megférjenek egymás mellett. "Amikor építkezünk, azért teszünk ki egy padot, hogy oda az emberek leüljenek, közsségi térként használják ezeket" - fogalmazott Porga Gyula, hozzátéve: Veszprém azon kevés város közé tartozik az országban, amelynek növekszik a lakossága. Meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, hogy a gazdasági társaságok is szívesen települjenek le Veszprémben. "Azt is tudjuk, hogy van számos probléma, van még feladat előttünk bőven".

A mikrofonnál Porga GyulaA mikrofonnál Porga Gyula

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) születése óta Veszprémben él, Budapeseten tanult az ELTE és a Corvinus egyetemeken, fél évet töltött Spanyolországban tanulmányai során. Képviselői munkájával a fiatalok nehézségeit szeretné enyhíteni, a családalapításban, munkahelyteremtésben szeretne segítséget nyújtani. Dolgozott a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumban, valamint a veszprémi Polgármesteri Hivatalban, az itt szerzett tapasztalatait is szeretné kamatoztatni munkája során.


A második körben a hátrányos helyzetűekkel kapcsolatos javaslatokra kérdeztek rá.

Horváth Lajos elmesélte egy élményét: többször sikertelenül próbált pályázni az elmúlt években egy a hátrányos helyzetűeket segítő bútorcsalád gyártására, azonban különböző indokokkal elutasították. Közben azzal is szembesült, hogy a létminimumon élő mozgássérültek nem tudnák megfizetni a speciális eszközöket. A polgármesterjelölt a hajléktalanokkal kapcsolatban is jobb ellátást, kontrollt szeretne, rávenni őket arra, hogy rendet és tisztaságot tartsanak maguk körül. "Meg kellene őket tanítani halászni, nem csak halat adni nekik".

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor szerint az önkormányzat jelentős összegeket költ a nehéz helyzetben lévők támogatására, azonban sok kérést kell jogszabályi környezet miatt elutasítani. Sokan élnek nehéz körülmények között, akiket nem veszünk észre. A hajléktalanok többsége normálisan szeretne élni, de nincs lehetősége erre, olyan mértékben lecsúszott. Nyitottnak kell lennünk velük szemben, de elvárásokat is meg kell fogalmazni, hogy azoknak megfelelően viselkedjenek. / Egy-egy közintézményünket sikerült már akadálymentesíteni, azonban ezen a téren el vagyunk maradva, ez ugyanis költséges műfaj. A helyijáratos közlekedés pályázatának elbírálásakor fontos szempont a hátrányos helyzetűek támogatása. A döntéseket úgy kell meghozni, hogy egyeztessünk az ott élőkkel - utalt a jutaspusztai esetre a polgármesterjelölt.

Porga Gyula szerint a kulcs a békés együttélés. Felhívta a figyelmet arra: ki kell nyitnunk a gondolkodásunkat, az esélyegyenlőséget kell az első helyre helyezni. ha valaki segítségre szorul, egy ilyen erős közösségnek késznek kell lennie arra, hogy felkarolja őket. Nem mindig anyagi támogatásra kell gondolni, néha lehetőségeket kell teremteni. Az a munka, ami a Pokoli Toronyban zajlik, az pont erről szól: elindultak pozitív folyamatok, normalizálódott a helyzet. Ezt nem pénzzel, hanem szociális felügyelettel oldották meg.

Forgóné Kelemen JuditForgóné Kelemen Judit

Forgóné Kelemen Judit rendet, megélhetést és elszámoltatást ígért a választóknak. A megélhetéshez munkahelyeket kell teremteni, méghozzá családbarát munkahelyeket rugalmas munkaidővel, rugalmas szabadsággal, gyermekelhelyezéssel, otthoni munkával, amihez ingyenes internet-hozzáférést biztosíthatna az önkormányzat. A fiatalokat otthonteremtési programmal segítenék, a bérlakásokat a piaci ár egyharmadáért bérelhetnék a résztvevő fiatalok, ezáltal az építőipar is megrendelésekhez jutna. A bérlakásprogram a devizahitel-károsultak számára is megoldást jelentene. Veszprémben is tendencia a közbiztonság romlása, az idősek védelmében jelzőrendszer-szolgálatot kellene kiépíteni. Sokan váltak saját lakóközösségük, szolgáltatók kiszolgáltatottjává. Fontosnak tartja a generációk közötti kapcsolatteremtést, a több műszakban dolgozó anyák mellett legyen olyan idősebb ember, aki segíteni tud nekik. A Jobbik programjában jelen van az elszámoltatás, az elmúlt 25 évvel kapcsolatban sokakban van hiányérzet, szeretnénk tudni, miért kótyavetyélték el az állami és önkormányzati vagyont? A hajléktalanságot elsősorban megelőzni kellene, ha már viszont hajléktalanná vált valaki, a közmunkaprogram átszevezésével, elhagyatott önkormányzati ingatlanok felajánlásával lehetne segíteni rajta. A Jobbiknak le kell bontania azokat a falakat, amelyek elzárják a párt eszmeiségét az emberek elől - tette hozzá.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Gerstmár Ferenc emlékeztetett: a városnak van esélyegyenlőségi koncepciója, amit széleskörű egyeztetéssel dolgoztak ki. A koncepció viszont annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Az esélyegyenlőségnek a mindennapok részévé kell válnia. A közösségi közlekedésre kiírt pályázatban az LMP javaslatára nőtt 40%-ra az alacsonypadlós járművek száma, ezzel segítendő a mozgáskorlátozottakat, időseket, kisgyermekeseket. A nyári szociális étkeztetésre igényelt pályázati pénzeket is a képviselő napirend előtti kérdését követően hívta le az önkormányzat. Az LMP kidolgozott bérlakás-koncepcióval rendelkezik, ami nagy szerepet játszhat a hajléktalanság megelőzésére is.

Madarasi-Papp Rita szerint a világ nagyon bonyolult lett, a kevés iskolát végzettek, szegények, idősek hátrányba kerültek, sok információ nem jut el hozzájuk, a szemfülesek, jobb helyzetben lévők lecsapnak a lehetőségekre.


A civil szervezetek helyzete a harmadik téma.

Porga Gyula szerint a civil szervezetekre épül a város identitása, és Veszprémben szerencsére sok erős civil szervezet van. A civil szervezetek olyan kezdeményezéseket fogalmaznak meg, amelyek mellé az önkormányzatnak oda kell állnia. Át kell gondolni a támogatásukat, de nehéz mérlegelni a döntésnél. A polgármester szerint bizonyos közfeladatokat akár civil szervezetek is átvehetnek, hiszen közösségteremtő erejük van.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Hegedűs Barbara az uniós támogatással működő Új Nemzedék Ifjúsági Pont munkatársaként folyamatosan együttműködik civil szervezetekkel a fiatalok támogatásáért. A civilek munkájában az önkormányzati képviselők nagy segítséget jelenthetnek, erre jó példa a Dózsavárosi Tanács, ahol a civil szervezetek egyeztethetnek a városrész képviselőjével. Ezt a kezdeményezést a jövőben is folytatná a választókerület képviselőjeként.

Janicsekné Ádám Györgyi a panelprogram kiterjesztéséről beszélt, amibe minél több lakást kellene bevonni. Sokan keresik meg őt a zöldterületek miatt, a lakótelepen élők sokallják a betont, szívesebben látnának több zöldet - ezek karbantartására is jobban kellene figyelni. Nagy probléma az akadálymentesítés is, a járdákkal is nehezen birkóznak meg a mozgássérültek, kismamák - volt, aki azért nem tudott elmenni a választási fórumra, mert nem tudta megközelíteni a Báthory iskolát. Kevés a buszjárat, rossz a menetrend. Egyre több a kutyatulajdonos is, és sok a tudatos gazda közöttük - a kutyás-nem kutyás ellentétet kutyafuttatók telepítésével lehetne csökkenteni.

Janicsekné Ádám GyörgyiJanicsekné Ádám Györgyi

Katanics Sándor szerint adócsökkentéssel lehet beindítani a gazdaságot, ezáltal talán kevesebb lesz a kiadó üzlethelyiség. Mérsékelni kellene a telekadót, és ezzel együtt enyhébb elvárásokat kellene megfogalmazni azokkal szemben, akik építkezni szeretnének. Más sorrendben építették volna meg a körforgalmakat, a belvárosi körforgalom gyakran bedugul a polgármesterjelölt szerint. Sok ingatlan felújítása, fejlesztése nem indult meg. A civil szervezetekkel kapcsolatban erősíteni szeretnék a civil kontrollt, véleményformálási lehetőséget adnának a civileknek. Az idősügyi tanács kiemelten fontos szerepet tölt be a város életében, az ő eszközrendszerüket bővíteni kellene. A fiatalok nem tudnak elhelyezkedni. A nyilvánosságot szeretnék kinyitni, mert ezen a téren rossz helyen áll a város.

Gerstmár Ferenc, Madarasi-Papp Rita és Horváth LajosGerstmár Ferenc, Madarasi-Papp Rita és Horváth Lajos

Horváth Lajos szerint is a fiatalok elvándorlása a legnagyobb probléma. A belváros hangulata elveszett, csak a beton maradt. Egyetemi városhoz képest nincs semmi nyüzsgés. Telepítsünk cégeket a városba úgy, hogy nem ajánddékozunk földeket nekik, hanem adjuk bérbe az ingatlanokat! A munakhelyteremtés a fiatalok letelepedésének, családalapításának kulcsa. Ha a fiatalok elmennek, "itt maradunk mi öregek, és ki fog rólunk gondoskodni?" Ezt a problémát meg kell oldani. Veszprémben egy hétig van élet, az Utcazene alatt, az tömegeket vonz, de amikor vége, Veszprémben megszűnik az élet.

Gerstmár Ferenc a civil szervezeteket arra biztatta, hogy legyenek bátrak és határozottak, ne hagyják, hogy a politikusok elkényelmesedjenek!

Orsik Márk a fiatalok inaktivitását tartja aggasztónak, politikai kultúrát kellene kialakítani akár az egyetemen keresztül.

Forgóné Kelemen Judit szerint a Jobbik is civil szervezetként indult. Nagy a civil szervezetek átpolitizálódásának veszélye, ezért arra kéri őket, hogy őrizzék meg civilségüket, gyakoroljanak kontrollt a politikusok fölött. A kontroll gyakorlásával az elmúlt huszonöt évben megmenthető lett volna a közvagyon. A listáról bekerülő képviselők nem rendelkeznek képviselői kerettel, amivel ő szívesen támogatna civil kezdeményezésket, elsősorban az oktatás terén. Ha a fiatalokat tudatosságra neveljük, talán nekik nem kell olyan huszonöt évet megélniük, mint nekünk. Egész Magyarország hátrányos helyzetben van és kiszolgáltatott az Európai Unióban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. 2024. május 2. 11:55 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.