Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A korai felismerés életet menthet

2014. október 4. 21:35
Harmadik alkalommal tartotta meg sétáját a Fagyöngy Egyesület szombaton délelőtt Veszprémben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák megelőzésére.

Fontos, hogy a hölgyek rendszeresen eljárjanak szűrésre, illetve havonta önvizsgálatot végezzenek magukon. Bízunk benne, hogy ezzel a megmozdulással komolyabban veszik az érintettek ezt a témát, hiszen a korai felismerés életet menthet - mondta el érdeklődésünkre az esemény kapcsán Lángné Janni Margit, a Fagyöngy Egyesület elnöke. Mint mondta, 45 és 65 év között kétévente kell szűrésre járni, de ha valaki szokatlant tapasztal magán, bátran forduljon orvoshoz.

Lángné Janni Margit<br>A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

A jelenlévőket Porga Gyula polgármester, az esemény fővédnöke köszöntötte. - Furcsává váltunk mi emberek, a gépeink karbantartására hihetetlen energiákat fordítunk, de saját vizsgálatunkra kevés időt szakítunk, nem foglalkozunk azzal, ha a testünk problémát jelez - adott hangot véleményének. Hozzátette, a séta fontos üzenetet tartogat számunkra, megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül, léteznek olyan közösségek, vannak társaink, akik segítenek, hogy úrrá tudjunk lenni a nehézségeken.

Porga Gyula köszönti a jelenlévőket

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója szerint nem állhatunk meg az úton addig, amíg egyetlen embert is elveszítünk olyan betegségben, ami gyógyítható. Végig kell mennünk a kijelölt úton. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nőktől kapjuk meg azt a szeretet, ami nélkül a férfiak nem tudnának végig menni az említett úton. 

A felvonulók a kórháztól a Kossuth utcára vonultak, ahol zenés felhívással készültek, a program a színházban fejeződött be, ahol onkológussal lehetett négyszemközt beszélgetni, illetve az emlő önvizsgálathoz is kaptak segítséget az érdeklődők. 

Az emlőrák Magyarországon minden 10. nőt érinti, az évi ötezer megbetegedettből mintegy kétezren meghalnak. Ezt a halálozási számot lehetne javítani, ha a 2000 óta bevezetett szervezett emlőrák szűrésre eljárnának a nők. A mammográfiás vizsgálat alatt már korai szakaszában felismerhető a betegség, amikor még nincsenek érezhető fizikai elváltozások, a gyógyulás esélye pedig majdnem 100 százalék - tudtuk meg dr. Tálos Zsuzsanna onkológus főorvostól. Kiemelte még, a férfiak körében is előfordulhat emlőrák. 

 

Galéria
Séta a mellrák megelőzéséért
Cseh Zoltán
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.