Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi modell az ellátásban

2014. október 19. 23:20 // Forrás: Gesztesi Ákos
Október 9. a Lelki Egészség Világnapja. Az alkalom kapcsán a Horgony Alapítvány elnökét, Dr. Balczár Lajost kérdeztük az ott folyó munkáról.

A Horgony Pszichiátriai Betegekért Alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a javítsák a veszprémi pszichiátriai gondozó működési feltételeit, valamint a közösségi pszichiátriai ellátást elterjesszék a városban, és a megyében egyaránt – kezdte bevezetőjét Balczár főorvos, a Csolnoky Ferenc kórház pszichiátere.

Veszprém városában kezdték meg a krónikus pszichiátriai betegséggel élőkkel való foglalkozást, majd ezt bővítették ki önerőből Veszprém kistérség, majd Várpalota és Balatonalmádi területére.

Általánosságban a közösségi pszichiátriai gondozás szociális ellátás területéhez, a pszichiátriai gondozás pedig az egészségügyi ellátás területéhez tartozik, azonban ezt a kétfajta ellátást  az alapítvány országos szinten egyedülálló módon integrálta, amely azóta is példaértékű.

A Horgony hatékony munkájában egészségügyi és szociális végzettségű emberek vesznek részt, aminek során segítik az ellátottakat a hétköznapi teendőik elvégzésében, valamint az egészségügyben használatos módszereket is alkalmazzák.

A közösségi ellátás

Közösségi ellátásban jelenleg 57 főt tudnak részesíteni a szociális szférát érintő megszorítások óta, s ebből 40 főre kapnak finanszírozást. Az alapítvány dolgozói a mindennapi ellátás mellett közösségi programokat is szerveznek, amelyekhez rengeteg segítséget kapnak különböző intézményektől. Színházba rendszeresen járnak, valamint a helyi állatkertet is évente kétszer keresik fel, ami abszolút sztenderd programnak számít. Többször jártak már hajókiránduláson is, nemrég pedig a fővárosban a Tropikáriumot és a Csodák palotáját látogatták meg.
Ezekkel a közösségi foglalkozásokkal továbbá kétirányú eredményt próbálnak elérni. Az egyik az ellátott szociális terének kitágítása, a másik, hogy a társadalmi jelenlétük révén hatékonyan csökkenteni tudják a pszichiátriai betegek felé irányuló megbélyegzést. 

A nappali ellátás

Ideális esetben a két ellátásnak egymásra kellene épülni, hiszen amit a napi gondozás során elsajátítanak, azt a csoportos foglalkozások során kibővítve is gyakorolhatnák. A létszámnormák eltérő szabályozása miatt ez nincsen így, van ugyan átfedés, de az részleges.

Rengeteg olyan csoportfoglalkozása van az alapítványnak, ami a nappali ellátás tematikájában is benne van, ezeket magas szinten egészítik ki külsős szakemberek segítségével. Ilyenek többek között a zeneterápia, az állatterápia, a néptánc, az angol nyelvtanítás és a várostól bérelt földdel való foglalkozás is. A programban résztvevők különböző megközelítésben részesülhetnek a kommunikációs tréningekben, valamint életmód-, irodalmi-  és filmklubbal is színesítik a gondozást.

Számok

Kérdésünkre Balczár doktorúr elmondta, hogy a pszichiátriai gondokkal küszködők előfordulása igen magas. 

(1) A statisztikák szerint az emberek közel 1/3-a  élete során szembesül különböző pszichiátriai betegségekkel, 
(2) A skizofrénia a lakosok 1%-nál fordul elő, ami a kb. 70 ezer lakosú Veszprémnél könnyen kiszámolható -700 fő. 
(3) A bipoláris zavar 5%, amit ha az előbbivel megszorzunk, máris 3500-t kapunk. A pszichiátriai gondozóból azokat az embereket javasolják a közösségi ellátásba, akik együttműködése megnyerhető ehhez az intenzívebb, hatékonyabb ellátási formához. 

A mentális zavarokat rendszerint a pszichiátriai betegeket érintő előítéletek miatt eltitkoljuk, azonban a Horgony alapítványnál úgy gondolják, hogy ezek ugyanolyan betegségek, mint a többi, és ezek bárkivel előfordulhatnak, kezelhetőek. Ezek részei az életünknek, hiszen ha azt mondjuk, hogy nincs, az attól még létezik- húzta alá a főorvos.

A példa

Az alapítványnál rendkívül büszkék arra, hogy a pszichiátriai gondozó jelenlegi működési formája amihez a közösségi pszichiátriai gondozás, és a pszichiátriai betegek nappali ellátása is tartozik (valamint a városban működő szociális ellátás) kizárólag a Horgony alapítványnak köszönhető. Az Országos Pszichiátriai Központ,- ami a pszichiátriai ellátás szakmai vezetése - a 2010-es látogatása során a Horgony alapítványnál folyó szakmai programmal annyira elégedett volt, hogy a „Veszprémi Modellként” szerepeltetik a járó beteg ellátás koncepciójában. Ezt bizonyítja a programban résztvevők életminőségének javulása is.

Az alapítványnál folyó munkát jórészt önerőből és pályázatok segítségével tartják fenn. A támogatott lakhatást azonban, - amelyre a sikeres re-integrációhoz szükség volna- az előzetes felmérések és szakmai tudás ellenére a Horgony Alapítvány önerőből már nem tudja létrehozni. Ennek megoldását jelenleg is keresik.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.