Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
9°C
2024. március 19. József
Veszprém
9°C

A halál nem egy fekete lyuk

2014. október 29. 23:49 // Forrás: Gesztesi Ákos
A buddhisták szerint a test valóban megöregedhet és elmúlhat, azonban tudatosságunk az, ami állandó és elpusztíthatatlan.

A 20. Század egyik legnagyobb meditációs mestere Rangdzsung Rigpe Dordzse, a 16. KarmapaA 20. Század egyik legnagyobb meditációs mestere Rangdzsung Rigpe Dordzse, a 16. Karmapa

Az embereket évezredek óta foglalkoztatja a világ, az élet, és az, hogy mi történik a halál után. Éppen ezért világlátástól függően számtalan elképzelés született már arról, hogy mi történik velünk az elmúlás pillanatában. A hiten alapuló vallásoknál igen elterjedt az a nézet, miszerint a világnak van egy teremtője, és ezért van egy eleje, és van egy vége.

A buddhizmus és több más tapasztalati vallás azonban úgy vélekedik a létezésről és a halálról, mint ami az élet-halál körforgás természetes része. Buddha tanításai szerint az, ami a szemünkön át néz, a fülünkön át hall és a tegnapra vagy a holnapra gondol,- vagyis a tudatunk- az egyetlen dolog, ami állandó és elpusztíthatatlan. Minderre logikai alapon mutatnak rá.

A világot, amit tapasztalunk, nem egy felsőbb hatalom hozza létre, hanem mi magunk vagyunk saját tapasztalataink és élményeink létrehozói minden pillanatban. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi tetteink, szavaink és gondolataink alakítják a jövőnket, így a halál idején is korábbi cselekedeteink eredményeit tapasztaljuk.
A buddhisták ezért igyekeznek életük során minél több pozitív tettet létrehozni testtel, beszéddel és a tudattal. Ezáltal következő életeik során kedvezőbb körülmények közé születhetnek, hogy közelebb kerüljenek a végső célhoz, a megvilágosodáshoz.

A jobb érthetőség érdekében a tudat különböző megnyilvánulásait és állapotait a tanítások több szakaszra osztják az élet körforgásának szempontjából. Ezeket az állapotokat tibetiül „bardó”-nak hívjuk, melynek jelentése „rés” vagy „között”. A bardó, vagyis a köztesállapot a tanítások szerint mindig egy bizonyos kezdőponttól egy bizonyos végpontig tart. Mivel minden folyamatosan változik, ezért végtelen számú bardó létezik, egészen a megvilágosodás eléréséig. Akik elérték a megvilágosodást, úgy definiálják a tapasztalást, hogy egyszerre van jelen minden pillanatban az együttérzés, a félelemnélküliség, a bölcsesség és a végtelen öröm.

Láma Ole NydahlLáma Ole Nydahl

A tibeti buddhizmus óriási mennyiségű és egyedülálló tudással rendelkezik a halállal és haldoklással kapcsolatban. A buddhista meditációs mesterek 25 évszázadon keresztül kifinomult meditációs technikák alkalmazásával tettek szert ezekre a tapasztalatokra. Ezt a tudást a dán Láma Ole Nydahl a Félelem nélküli halál című könyvében foglalta össze, amely idén tavasszal jelent meg magyarul. A könyv hetekig vezette a hazai eladási listákat.

vehir.hu
további cikkek
A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. ma 13:22 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. ma 14:38 Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.