Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Megalakult a közgyűlés

2014. október 31. 11:03
Pénteken tartja alakuló ülését az új közgyűlés, a képviselők rögtön döntenek például a helyijáratos közlekedésre kiírt pályázatról is. Percről percre.

A lényeg röviden

  • Letették az esküt a képviselők és a polgármester
  • Megválasztották az alpolgármestereket: Brányi Máriát és Némedi Lajost

  • Megválasztották a bizottságok és a településrészi önkormányzatok tagjait.


Megalakult a közgyűlés

Az alakuló ülést Rozsnyói Péter nyitotta meg zongoraimprovizációjával, majd Módri Györgyi színművésznő adta elő Vörösmarty Mihály Honszeretet című versét.

A választási eredményekről : dr. Kovács Gergely, a Helyi Választási Bizottság elnöke számolt be. "A választás napján 47653 választüpolgár szerepelt a névjegyzékben, ebből 17138 fő, 35,96 százalék járult az urnákhoz." Kovács Gergely ismertette a választási eredményeket, ezeket részletesen megtalálják választási kisokosunkban.

A polgármester és a képviselők letették esküjüketA polgármester és a képviselők letették esküjüket

"A veszprémi választópolgárok döntő többsége annak a munkának a folytatása mellett döntött, amit négy éve elkezdtünk. Ez nagy bizalom. Fontos, hogy úgy végezzünk a munkánkat, hogy öt év múlva mindenki győztesnek érezze magát, úg yérezzük, hogy ez a város gyarapodott. A kampány annak az ideje, amikor a különbözőségeinket hangsúlyozzuk, most viszont olyan öt év áll előttünk, amikor azt kell bizonyítanunk, hogy tudunk együttműködni. A Veszprém jövőjét meghatározó integrált településfejlesztési stratégiát konszenzussal fogadta el a képviselőtestület, egyetértünk abban, hogy merre kell haladnia a városnak. Közös célunk Veszprém erősítése, ehhez kérem a képviselőtestület munkáját, a veszprémiek segítségét és a Jóisten áldását" - fogalmazott Porga Gyula polgármester.


Ők képviselnek minket:

  • Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP)
  • Czaun János (Fidesz-KDNP)
  • Takács László (Fidesz-KDNP)
  • Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP)
  • Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP)
  • dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP)
  • Brányi Mária (Fidesz-KDNP)
  • Tóth Györgyi (Fidesz-KDNP)
  • Ovádi Péter frakcióvezető (Fidesz-KDNP)
  • Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP)
  • Némedi Lajos (Fidesz-KDNP)
  • Halmay György (Fidesz-KDNP)
  • Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP)
  • Csermák Zoltán (Demokraták a városért)
  • Hartmann Ferenc frakcióvezető (Demokraták a városért)
  • Katanics Sándor (Demokraták a városért)
  • Forgóné Kelemen Judit (Jobbik)
  • Gerstmár Ferenc (LMP).

Elfogadták az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, valamint megválasztották az Ügyrendi és Igazgatási Bizottság tagjait.

A polgármester előterjesztésére titkos választással megválasztották Némedi Lajost és Brányi Máriát alpolgármesternek, nekik 598.300 Ft illetményt és 89.700 Ft költségtérítést szavazott meg a képviselőtestület.

Brányi Mária megköszönte a bizalmat, Veszprémet és a térség fejlődését kívánja szolgálni – jelentette ki.

"Tisztesség, becsület, hűség. Igyekszem, hogy a következő öt évben ezek a szavak jellemezzék a tevékenységemet – mondta Némedi Lajos.

Megválasztották a bizottságok és a településrészi önkormányzatok tagjait.


A bizottságok elnökei:

  • Ügyrendi és igazgatási bizottság: Hartmann Ferenc (Demokraták)
  • Pénzügyi és költségvetési bizottság: Katanics Sándor (Demokraták)
  • Ifjúsági, köznevelési és sport bizottság: Halmay György (Fidesz-KDNP)
  • Városstratégiai és városmarketing bizottság: Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP)
  • Tulajdonosi bizottság: Czaun János (Fidesz-KDNP)
  • Közjóléti bizottság: dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP)
  • Közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottság: Takács László (Fidesz-KDNP)

Az önkormányzatokról szóló törvény alapján a polgármester illetményének összege megegyezik a helyettes államtitkár közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői illetménypótlékából álló illetményének összegével, mely 747.900,- Ft. A főállású polgármester havonta az illetményének 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, mely összesen 112.200,- Ft.

Dr. Mohos Gábor jegyző tájékoztatott a polgármester és a képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, és az összeférhetetlenség szabályairól. Az önkormányzati képviselő és a polgármester megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított harminc napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni. Az önkormányzati képviselő saját vagyonnyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatát.


A Szabadság tér 1. szám alatt található 481 m2 alapterületű irodát (a volt Erste bankfiókot) értékesíteni kívánják, az önkormányzatnak elővásárlási joga van.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) megkérdezte, hogy van-e az önkormányzatnak információja arról, hogy ki szeretné megvenni, és mire szeretné használni ezt a helyiséget?  Ennek még utána kell nézni.

Mivel az ingatlan nem szerepel a fejlesztési tervekben, az önkormányzat lemondott erről a jogáról.


ÁROP-pályázatot nyújt be az önkormányzat a járási szintű közigazgatás fejlesztésére, különös tekintettel az esélyegyenlőség területére. Veszprém 22 millió forintra pályázik, amihez nem kell önerőt biztosítani.


Több településrendezési módosítást is kérvényeztek az elmúlt időszakban, ezeket fogadták el. A kérelmek közül kiemelt fontosságúként kezelték a S+R Projekt Fejlesztési Kft. kérelmét, amelyben munkahelyeket teremtő fejlesztéséhez kérte a 4781/77 hrsz-ú ingatlant érintő rendezési terv módosítását; valamint a településszerkezeti módosítást nem igénylő kérelmeket, amelyeket Jezsó Béla egy Fenyves utcai, Tóth Zoltán egy Csikász utcai, illetve Némedi Lajos és Miskei Tamás egy Nap utcai ingatlan vonatkozásában terjesztett be.

Némedi Lajos személyes érintettség miatt nem szavazott az őt érintő pontról.


Az önkormányzat kezdeményezte a Magyar Állam tulajdonában, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ vagyonkezelésében lévő ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését a bándi kerékpárúthoz kapcsolódóam.


Módosították a belvárosi rehabilitáció jelenleg is zajló 1/B ütemével kapcsolatban a Pro Veszprém Kft-vel kötött szerződést, ugyanis a kft. feladatai a projekt fizikai megvalósítást (2015. június 30.) követő időszakban már nem támogathatók a pályázat keretében. Ezt követően esedékes a nagy terjedelmű dokumentációt jelentő záró elszámolási csomag elkészítése, a Közreműködő Szervezet helyszíni ellenőrzései és a hiánypótlások teljesítése. Mivel a kiemelt projekt tényleges pénzügyi befejezési időpontja nehezen tervezhető, indokolt a megbízási szerződés meghosszabbítása 2015. december 31-ig, és az ehhez szükséges bruttó nyolcmillió forint forrás biztosítása.


A helyijáratos közlekedés biztosítására kiírt, a következő 8 évre vonatkozó kiírásra egyedül a Balaton Volán Zrt. nyújtott be pályázatot, azt azonban nem tartja elfogadhatónak az önkormányzat, mivel a Balaton Volán Zrt. pályázatában a megajánlott külszolgálati kilométer költségét a hatályos szerződésben foglaltakhoz képest meg kívánja emelni. A pályázatot eredménytelennek minősítették, nem hirdettek nyertest. Ilyen esetben a személyszállítási törvény alapján az önkormányzat pályázati eljáráson kívül, közvetlenül bízhatja meg maximum 2 évre az általa kiválasztott, és a feladatot vállaló közlekedési szolgáltatót. A Balaton Volán újabb kétéves felkéréséről a tervek szerint december közepén dönthet a közgyűlés.

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint az előterjesztés kulcsmondata, hogy a Balaton Volánt az eddigi feltételek mellett bíznák mega következő két évre. Ezek szerint továbbra sem számíthatunk jobb menetrendre, alacsony padlós buszokra? Ezzel szemben számíthatunk arra, hogy ezentúl kétévente toljuk magunk előtt a feladatot?

Porga Gyula szerint valóban van halogatás, azonban ennek az oka, hogy korszerűbb közlekedés feltételei lehetővé váljanak. Az új menetrendet egy alapos vizsgálat eredményeként kell kialakítani. A halogatás lehetősége elfogyott, a törvény nem teszi lehetővé, hogy két év múlva is érvénytelen pályázat miatt hosszabbítsunk.

Hartmann Ferenc (Demokraták) nem tartja szerencsésnek a kialakult helyzetet, hosszabb távra biztos megoldást kellene találni.


Zárt ülésen döntöttek a Polinszky-díj és a Hornig-díj adományozásáról.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.