Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Cseppfertőzéssel terjed a kiütéseket okozó vírus

2014. november 2. 11:58
Ilyen rövid idő alatt, ekkora mennyiségű fertőzöttel még nem találkoztam - mondta érdeklődésünkre hosszú évek tapasztalata alapján dr. Hajdu László gyermekorvos, aki szerint a szülőket sem kíméli a betegség.

A kéz-láb-száj vírus

Néhány hete több, főként bölcsődébe, óvodába járó gyermek szülei fordultak gyermekorvosukhoz szokatlan tünetek miatt. A kicsiken "érdekes kiütéseket" észleltek. A kéz-láb-száj betegség egy cseppfertőzéssel terjesztett vírusos fertőzés, amely jellegzetes tüneteket okoz, kórokozója lehet a Coxsackie, vagy az enterovírus. Legfogékonyabbak az öt év alatti gyermekek. "Háziorvosi gyakorlatomban az idei halmozott megbetegedések a szülőket sem kímélték. Több családban, ahol két három gyermek is megbetegedett, a szülők egy része is megfertőződött" - tudtuk meg dr. Hajdu László gyermekorvostól.

A szájban lévő hólyagok fájdalmasak is lehetnekA szájban lévő hólyagok fájdalmasak is lehetnek

A betegség leggyakrabban nyár végén, illetve ősszel mutat halmozódást. A fertőzés lappangási ideje 3-7 nap, melyet követően megjelennek a tünetek: hőemelkedés, vagy láz, ezt követi a kiütések megjelenése. A megemelkedett testhőmérséklet néhány napig jellemző maradhat.

Kiütések, tünetek

"Tenyéren, kézfejen, talpon, boka környékén, pelenkával fedett területen 3-5 mm átmérőjű, kissé lilás színezetű kiütések jelennek meg, melyek akár hólyagos formát is ölthetnek bőrpírral és általában nem viszketnek. Az ajkak körül hasonló bőrelváltozásokat láthatunk. Az ínyen, szájpadláson és szájnyálkahártyán aftaszerűek a foltok. Jellemző a torokfájás, mely a száj- és pofanyálkahártya gyulladásos jellegű elváltozásai miatt etetési nehézséget okozhat. Esetenként az egész testet eláraszthatják a kiütések. A talpon lévők járáskor fájdalmat is okozhatnak."

Mit tehetünk?

"A gyermek nem akar enni, hiszen minden rágómozdulat fájdalmat okoz. Ilyenkor a folyadékbevitel a fontos, szilárdabb ételt elutasító gyermeknél ne essünk kétségbe. Vírusfertőzés esetén nem adunk antibiotikumot, csak esetlegesen társuló bakteriális fertőzés esetén javallhatjuk. Viszketés esetén tüneti szereket adhatunk, orvosi rendelvényre. Gyors zuhannyal gondoskodjunk a testi higiénéről, ne fürdessük hosszasan kádban!"

Szövődmények?

"Az egész betegség lezajlik 6-10 nap alatt, rendkívül ritkán számíthatunk szövődményre. A kiütések fokozatosan elhalványodnak, esetenként lehámlanak. Kifakadt hólyagok nyom nélkül gyógyulnak, de a bőr tisztán tartására ügyelni kell" - javasolta a gyermekorvos.

Cseh Zoltán
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.