Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Ingyenes szűrőkampány a diabétesz világnapja kapcsán

2014. november 10. 15:36 // Forrás: Vanderlich Egészségcentrum

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

Kék kör - a Diabétesz Világnap logójaKék kör - a Diabétesz Világnap logója

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, mely a Unite for Diabetes kampány során került kialakításra. A kék kör egy szimbólum, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlajának a színe is.

Diabétesz Világnap 2014

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája a cukorbetegség. 2013-ban 371 millió cukorbeteg él a földön, és még 280 millió ember él a cukorbetegség előszobájában. Becslések szerint 2030-ra félmilliárd cukorbeteg várható.

A diabétesz és szövődményei bizonyítottan megelőzhetők, nem igényelnek magas költségeket. Mindenki aggódik, de mindenki tehet a cukorbetegség megelőzéséért.

A kampány szlogenje: ÓVJUK A JÖVŐNKET!

A 2014. évi kampány célja a helyi közösségek, csoportok bátorítása a diabéteszről szóló ismeretek terjesztésére, megelőzésre, figyelemfelhívásra. A kis közösségektől a globális szintig jutva a kampány hangsúlyozza a kis, egyszerű tettek jelentőségét, melyek összeadódva jelentős eredményeket érhetnek el.

A 2013. és 3014. évi nemzetközi kampány üzenetei:

  • A Világ legnépesebb országai: 1. Kína 2. India 3. DIABÉTESZ 4. USA 5. Brazília
  • Minden második ember nem tudja, hogy cukorbeteg. Lehet, hogy Ön is diabéteszes?
  • Diabétesz: Tudjon a szövődményekről!
  • A cukorbetegek olyanok, mint Te és Én! Ne tegyünk különbséget!

Diabétesz Világnap 2014. Veszprémben

Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994. óta minden évben szervez Diabetes Világnapot.

A világnapi jegyében Veszprémben egy ingyenes prevenciós szűrővizsgálati kampány indítását határozta el a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, az Alapítvány a Cukorbetegkért és a Vanderlich Egészségcentrum. A szűrővizsgálat önkéntes, két fázisban zajlik. Először egy, nemzetközileg elfogadott rizikó kérdőív kitöltése során tudhatja meg a vizsgált, 18 év feletti személy, hogy mekkora a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség kialakulása fenyegeti.

A kérdőívet a Vanderlich Egészségcentrum honlapjának nyitóoldalán lehet elérni „Diabétesz szűrés” címszó alatt.

A kampány időtartama: 2014. november 14 – december 14.

Célcsoport: Veszprém Város 18 év feletti lakossága, a Veszprémben dolgozók és mindenki, a ki csatlakozni szeretne.

Minden 50., a Diabétesz szűrési kérdőívet kitöltő személy támogatóinknak köszönhetően ajándéksorsoláson vesz részt!

A kérdőív mindössze 8 kérdést tartalmaz, kitöltéséhez a testsúly (kg), a testmagasság (cm) és a haskörfogat (cm) ismerete szüksége. A kitöltés után egy nyomtatható eredménylapot kap a résztvevő, mely megmutatja a kockázat nagyságát.

Magas kockázat esetén ajánlatot kap, egy un. vércukor-terheléses vizsgálat elvégzésére, melyet vagy a Vanderlich Egészségcentrumban tud elvégeztetni.

Előjegyzés kérhető: 06-88/793-787 telefonon

A vizsgálat ingyenes!

A vizsgálat éhgyomorra, ujjbegyből vett vércukor meghatározás után 75gr glukózt tartalmazó oldat elfogyasztása következik, ezután két órával ismételten vércukor vizsgálat történik. A vércukor-terheléses vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy az egyén cukorbeteg-e, vagy a cukorbetegség „előszobájában tartózkodik”, vagy nincs semmiféle szénhidrát anyagcsere zavara.

Szeretnénk, ha az országban egyedülálló módon Veszprém lakossága, az itt dolgozó nem veszprémiek és minden érdeklődő csatlakoznának kampányunkhoz, annak érdekében, hogy mielőbb, minél több emberen felderítsük az esetleges cukorbetegséget, vagy annak elő állapotait.

A minél korában felfedezett és korrekten kezelt cukorbetegség esetén a szövődmények kialakulása megakadályozható és az életkilátások az egészségesekéhez hasonlóan alakíthatók. Annál pedig, aki a cukorbetegség „előszobájában” tartózkodik a betegség kialakulása megelőzhető!

Bízunk abban, hogy Veszprém példát mutat az ország többi településének egészségtudatosságban és jövőre minél többen követik a veszprémi példát!

Ne Ön legyen az a minden második ember, akinél későn fedezik fel ezt a rejtőzködő betegséget!

Az egészég a legjobb befektetés!

TámogatókTámogatók


vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.