Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Megsemmisül a magyar műhold

2015. január 9. 7:23
Három évig keringett a bolygó körül, pedig eredetileg három hónapos élettartammal számoltak. A Masat-1 ma fog elégni a légkörben.

A 2012. február 13-án pályára állt műhold megszületése a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztőinek, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég páratlan összefogásának és támogatásának köszönhető. Az űreszköz felbocsátása óta hibátlanul üzemel, s kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

Fotó: ESA - S. CorvajaFotó: ESA - S. Corvaja

A 10 cm élhosszúságú kocka alakú, 1 kg-os össztömegű Masat-1 kisműholdat magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak, a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból. A felbocsátás után mintegy két órával a Masat-1 önálló pályára állt, és adása nem sokkal később már hazánkban is vehető volt a 70 cm-es hullámhosszú rádióamatőr sávban. 

A Masat-1 történelmet írt, mikor 2012. március 8-án elkészítette első saját űrfelvételét. A kép az emberiség bölcsőjét, Afrikát ábrázolja. A Masat-1 fedélzetén lévő kamera két darab 100 forintos érmével megegyező tömegű, maximális felbontása 640×480 képpont. 

A műhold 1061 napot töltött a világűrben, ezalatt több mint tízezerszer kerülte meg bolygónkat. 

A Masat-1 visszatérése során a műhold a 100 km-es magasság alatti sűrű légrétegekbe lép, ahol annyira lefékeződik, hogy már nem tudja folytatni a Föld körüli keringést. A légkör fékező hatása következtében az űreszköz felületét a földi napsütés százszorosát vagy akár ezerszeresét is meghaladó erősségű hőhatás is éri, ezért a műhold hőmérséklete rohamos ütemben növekedni kezd. Ennek hatására először a különböző fedélzeti rendszerek állnak le, majd a folyamatos rádióadás is abbamarad, a műhold „elhallgat”.

A fotót a Masat-1 készítetteA fotót a Masat-1 készítette

A hőmérséklet további emelkedésével a műhold elektronikái véglegesen tönkremennek, majd szerkezeti egysége is megbomlik. Az alumínium vázelemek elolvadnak, felizzanak, a műhold darabokra hullik. Végül a darabok is elpárolognak, így a műhold nyomtalanul megsemmisül. Az egész folyamat nem több mint 20 perc alatt zajlik le, magyar idő szerint valamikor 2015. január 9. péntek 22:00 és 2015. január 10. szombat 15:00 óra között.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.