Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen körülmények között élnek az illegális bevándorlók

2015. január 10. 11:44 // Forrás: mti / Fotók: Koszticsák Szilárd
Nem számoltak a közép-európai téllel azok a főleg Afrikából és Ázsiából érkező illegális bevándorlók, akik a szerb-magyar határ átlépésével szeretnének Nyugat-Európába jutni.

Többségük a nehéz gazdasági helyzet, a létbizonytalanság vagy a háború miatt hagyta el otthonát, és a szebb jövő reményében választotta az Európai Uniót fő úti célnak. A hatóságok vagy a számukra szokatlan időjárási viszonyok azonban egyelőre megakadályozták őket abban, hogy elérjék „álmaik földjét”.

Az elfogott határsértők többsége menekültkérelmet terjeszt elő, velük szemben ezt az eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja le. Tavaly több mint 42 ezren nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet Magyarországon. A legtöbb migráns Koszovóból, Afganisztánból és Szíriából érkezett. A kérelmezők többsége 18 és 35 év közötti volt.

A menekülteket kérelmük elbírálásának idejére a három magyarországi befogadótábor egyikében helyezik el. A bicskei, a vámosszabadi és a debreceni táborban naponta 1400-1500 menedékkérő tartózkodik.

Az embercsempészek Dél-Szerbiából a magyar határig fejenként átlagosan 350 euróért szállítják el az illegális bevándorlókat, míg a határon való átjutásért, illetve a célországba juttatásért a fő szervezők néhány száztól több ezer euróig terjedő összeget, míg tettestársaik 50-200 eurót kapnak fejenként. Így mire a menekültek a háború sújtotta térségekből a szerb-magyar határig jutnak, már nincs vagy alig van pénzük.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.