Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pókember is megirigyelné

2015. január 16. 17:00 // Forrás: RedBull.com
A Red Bull szeret extrém sportokat támogatni, ebben az esetben viszont az "extrém" talán túl enyhe kifejezés.

A Utah állambeli Moab közelében található Fruit Bowls sziklaszurdok fölé kifeszítettek egy 185 négyzetméter területű, kötelekből font hálót 150 méter magasságban, 65 méterre a legközelebbi sziklaperemtől.

"Az alapötlet az volt, hogy teremtsünk egy közös helyet a Moabba gyakran ellátogató két extrémsportos közösségnek, a bázisugróknak és a slackline-osoknak"* - nyilatkozta az ötletgazda Andy Lewis, aki egyúttal egy barátja, Daniel Moore emlékének is ajánlotta a hálót.

* "A slackline egy (...) nagy egyensúlyérzéket igénylő sport, tipikusan nejlonból vagy poliészterből szövik a kötél anyagát, amelyet két szilárd pont közé kell kifeszíteni. A slackline-ozás eltér a kötéltánctól, mert ebben az esetben nincs olyan mereven kifeszítve a kötél, sokkal rugalmasabb, vissza lehet róla pattanni, mintha trambulint használnánk". További részletek wikipédián

A 18-20 főt elbíró háló kiépítése nem kis feladat elé állította az extrémsportos csapatot. Először is rengeteg anyagra volt hozzá szükség: az egész szerkezet öt dupla rögzítésű slackline-kötélre került, ebből több mint 600 méternyit használtak fel. A hálót magát a következő elemekből alakították ki: két 70 méteres mászókötélből, újabb 60 méternyiből a gyűrű kialakításához és 5000 méternyi paracord-zsinórból.

Egy tucatnyi ember háromnapi munkájába telt a háló kialakítása. Miután a helyére került, a hálót három úton lehetett megközelíteni: kötélcsúszkával (ez a legegyszerűbb), slackline-sétával vagy siklóernyővel. Ugyanakkor mivel a slackline egyik végét a hálóhoz rögzítették, az egész kötél rendkívül instabil volt, így csak a világ legtapasztaltabb slackline-osai voltak képesek teljesíteni ezt a távot.

A háló egy héten át függött a szurdok fölött, ezalatt 250-en keresték fel, néhányan az éjszakát is ott töltötték. A háló közepén található lyukon keresztül több mint kétszáz bázisugrást hajtottak végre. Bár nem volt olcsó - Andy Lewis 50 ezer dollárra saccolta a költségeket - a projekt osztatlan sikert aratott. "Nagyszerű volt, mert a bázisugrók kipróbálták a slackline-t, a kötelesek pedig az ugrást." Jövőbeli terveivel kapcsolatban Lewis hozzátette: szeretne városi környezetben vagy esetleg egy norvég fjord jégfalai között is kifeszíteni egy hasonló hálót.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.