Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar diplomamunka a Sundance fesztivál döntőjében

2015. január 17. 15:47 // Forrás: mti, kulturpart.hu
Bucsi Réka többszörös díjnyertes Symphony No.42 című animációját is meghívta rövidfilmversenyébe az amerikai Sundance Fesztivál.

A Symphony No. 42 című tízperces digitális rajzanimációt is beválogatták a január 22-én kezdődő Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Ezzel kettőre nőtt a seregszemlén szereplő magyar alkotások száma: a filmalap pénteken jelentette be, hogy Mundruczó Kornél Fehér Isten című játékfilmje is jelen lesz a nemzetközi filmszakma legjobb független alkotásait felvonultató, Robert Redford által alapított utahi Park City-ben megrendezett fesztiválon.

Bucsi RékaBucsi Réka

A Robert Redford által alapított amerikai filmfesztivál a nagyvilág filmtermésének átütő, a nagy filmstúdiókon kívül készült alkotásait vonultatja fel minden év januárjában. Harmincéves története alatt magyar alkotó filmje eddig mindössze kétszer jutottak be a fesztivál rövidfilmversenyébe: Kenyeres Bálint Before Dawn-ja 2006-ban, Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants (Hódítók) című animációja pedig 2012-ben. 

A Symphony No. 42 a Berlinálén mutatkozott be idén februárban, ezt követően több nemzetközi filmfesztiválon - például Lisszabonban, Valladolidban és Hirosimában - is díjat nyert. Az animáció jelenleg is versenyben van a legjobb rövid animációért kapható Oscar-díjért, miután az Amerikai Filmakadémia beválogatta az elismerésért versengő tíz legjobb alkotás közé.

"A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint" - idézte a közlemény Bucsi Rékát a rendhagyó narratívát használó, és a környezetünk irracionális összefüggéseket hangsúlyozó animációjáról.

Részlet a filmből

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.