Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
17°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
17°C

Top kategóriás fesztiválra vitték a Baricska Csárda hírét

2015. január 22. 0:25
Január 14. és 18. között rendezték meg Németország legrangosabb gasztronómiai fesztiválját Gourmet Festival Sylt néven. A németországi élményeiről a csárdagazda, Martonosi Zsolt mesélt nekünk.

A fesztivál honlapja szerint az utóbbi években a magyar konyhaművészet fejlődött a legnagyobb mértékben Európában. A szervezők alapos környezettanulmány révén választották ki a fesztiválon Magyarországot képviselő borászokat és szakácsokat, ahova a balatonfüredi Baricska Csárda is meghívást kapott.

Németországban itt, a Sylt szigeten fordulnak elő a legsűrűbben a Michelin csillagok, hiszen az alig 40 kilométer hosszú luxus üdülőhelyre összesen 10 ilyen csúcsgasztronómiai kitüntetés jut. Magyarországról összesen hat borászatot, és öt éttermet hívtak meg.

- Hogyan értesültetek a fesztivál meghívásról?

- A szervezők nyáron vették fel a kapcsolatot a Magyar Turizmus Zrt-vel, akik először a magyar borászokat keresték meg. Később az ő ajánlásuk alapján döntötték el, hogy melyik magyar éttermeket invitálják meg a fesztiválra. Minket a Jásdi és a tokaji Szepsy pincészet ajánlott.

- Mi következett ezután?

- A főszervező eljött Magyarországra, és a kiválasztott éttermeket személyesen is letesztelte, utána nézett mindennek, hiszen a fesztiválra érkező vendégek elvárásai rendkívül magasak.

A fesztivál szervezőiA fesztivál szervezői

- Kik alkották a Baricska csapatot?

- A mi csapatunkat Ruprecht László a Chianti és a Baricska Csárda vezetője, Varga Roland a Chianti séfje, valamint jómagam képviseltük.

- Mi volt a fesztivál menete?

- A meghívott öt magyar éttermet párba rakták a németországiakkal, így mindenkinek közösen kellet bemutatnia a szakácstudományát. Örültünk, mert minket az egyik Michelin-csillagos étterem konyhájára, a Landhaus Strickerbe, Holger Bodendorf mellé sorsoltak.

Szerda este a megnyitó a borászatok és az éttermek bemutatkozásával kezdődött, ahol a helyiek készítettek ételeket a vendégeknek, másnap pedig egy borvacsora következett, ahol közösen főztünk Holgerrel.

Pénteken és szombaton szervezték meg az úgynevezett szafarit a vendégek számára, aminek során 50 fős buszokkal az éttermeket körbejárva lehetett belekóstolni egy-egy fogásba. A vendégek leszálltak, ittak pár pohár bort, ettek, visszaszálltak, és mentek tovább a következő helyszínre.

A vendégek és a szakácsok a végén együtt ünnepeltekA vendégek és a szakácsok a végén együtt ünnepeltek

- Ti mivel készültetek?

- A pénteki szafarin mi voltunk a harmadik állomás, ahol a rántott nyúlcomb mellé nyúlmájat adtunk két féle káposztával, valamint marhaoldalast Szent Jakab-kagylóval és sült gyökérzöldségekkel.
A borvacsorán a Gere borok mellé pedig az alábbi volt a degusztációs menünk:

  • Libamáj –Gäteau Cru de Cacao-val, szarvasgomba-lekvárral, fügével, brióssal
  • Carabinero rák gulyás-mártással, burgonyahabbal, Fregola Sarda tésztával és Piment d’Espelette- vajjal
  • Sült ördöghal padlizsánkrémmel, magyar sült kolbásszal és Muscovado-ecettel
  • Párolt mangalicapofa, mangalica szűzzel, sütőtökpürével és babvariációkkal
  • Szarvas bélszín cékla dödöllével, kék sajtos sült retekkel és kakukkfű olajjal
  • Rákóczi túrós

A záróeseményen honfoglalás kori magyar egy tál ételt adtunk, kicsit újragondolva, Bárány Áldos néven.
Mindig próbáltunk a hagyományos magyaros ízeket megtartva, mégis az újító konyhát bemutatva elkészíteni az ételeket.

- A menük összeállításába mennyire szóltak bele?

- Semennyire. Amikor kiküldtük a menütervünket, és egyeztettünk a séfünkkel, elmondta, hogy nyugodtan használhatunk drágább, és igényesebb alapanyagokat. Így került például a nyúlételünkbe szarvasgomba, a másik fogásunkba pedig Szent Jakab-kagyló. A fesztiválra érkező vendégek elvárják ezeket a presztízsértékű ételeket.
Szerettük volna hangsúlyozni, hogy számunkra fontosak a friss, magyarországi alapanyagok, ezért a mangalicapofát és a nyulat is mi vittük magunkkal.

- Mi volt a benyomása a vendégeknek?

- A magyar borokat nem igazán ismerték a vendégek, ám amikor beszélgettem velük, őszintén elmondták, hogy pozitívan csalódtak. A szervezők szerintem olyan szelektált a top borászatokat hívtak meg, - Légli, Gere, Jásdi, Heimann, Szepsy és Lőrincz-, akik bőven megütik azt a szintet, amit ezek a luxus-vendégek elvárnak. Itt kiemelném az egyik Michelin csillagos étteremben dolgozó Sommeliert is, aki szintén dicsérte a hazai borokat. Az általunk készítet ételek szintén rendkívül népszerűek voltak.

A rendezvényen mindenki egy egységes képet kaphatott a magyar gasztronómiáról, és azt hiszem, hogy összességében egy rendkívül pozitív kép alakult ki rólunk.

- Volt valami vicces esetetek a fesztivállal kapcsolatban?

- Az általunk előre kiküldött mangalicapofák közül az egyik szállítás közben elveszett, ami azóta sem került elő. Nem tudjuk mi történhetett vele. Akkor pont nem nevettünk rajta, most már mindannyian viccesnek találjuk.

- Van olyan étel, ami a fesztivál után felkerül a Chianti vagy a Baricska étlapjára?

Az egyik kint készített szarvas ételünk „Szarvas gerinc Sylt 2015” néven a Chianti újranyitása után kóstolható lesz az éttermünkben, később pedig a Baricska Csárda étlapjára is felkerül.

- Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek?

- Nekünk ez egy nagyon jó erőpróba volt, hogy felmérjük azt, milyen szinten állunk. Jó volt látni, hogy a távolság egyre jobban szűkül a magyar és a nyugati gasztronómia közt. Köszönhető ez többek között annak, hogy itthon úgy 4-5 éve egy gasztronómiai forradalom zajlik. Tíz évvel ezelőtt ez a szakadék óriási volt. A különbség talán csak a konyhai berendezésekben van, hiszen a megfelelő hozzáállással egyre többen rendelkeznek.

Ge. Á.
további cikkek
Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. ma 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. ma 10:50 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.