Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A klasszikus édességek lelőhelye

2015. január 29. 15:38
A több mint egy éve nyílt Historia Hangvilla Kávézójában Roll Kornél cukrászmestert és Döbröntei Péter üzletvezetőt kérdeztük a süteményekről.

–  Mik az első év tapasztalatai? Melyik sütemény a legnépszerűbb a veszprémiek körében?

–  Elsősorban a tavaly augusztusban Ország tortája díjat nyert süteményt keresik a legtöbben, ami lényegében egy somlói galuska újragondolva. Mi ezt egyébként tavaly február óta egy saját receptúrával készítjük azzal a különbséggel, hogy az általunk készített egy 1900-as évekbeli recepten alapul, mindenféle adalékanyag nélkül. Emellett a madártej torta és a mascarponés áfonyás piskóta az, amelyik kelendőnek mondható.

Roll KornélRoll Kornél

– Hányféle sütemény kapható összesen?

– Nálunk főleg a házias sütemények vannak középpontban, összesen száznál is több ilyen recept közül válogathatunk, amik közül napi szinten körülbelül 14-15 fajta cukrászterméket készítünk el.Ezt a kínálatot rendszeresen változtatjuk. A Hangvilla Étterem déli menüjének kínálatát is színessé és választékossá tesszük azáltal, hogy az ebéd mellé minden nap más és más fajta süteményekkel készülünk.

Ír kávétortaÍr kávétorta

– A Hangvilla rendezvényközpont is. Rendezvények alkalmával is ugyanazokkal a tortákkal és süteményekkel készültök, mint hétköznap?

– Minden rendezvény más és más desszertet kíván, ám a kis és nagy létszámú rendezvények kávészüneteinek jellemzően szerves része a kávék és teák mellé készített édes és sós aprósütemények, a francia teasütemények, és a pogácsa különlegességek. Célunk, hogy a tradicionális receptek mellett vendégeinknek különlegességekkel is szolgáljunk, legyen szó nem megszokott fűszerekről, ízesítésekről, és formákról.

– Milyen különlegességek kaphatóak a kávézóban?

– A melange torta például különlegesnek mondható, ami a nevéhez méltóan ízvilágában és szerkezetében is a kávéhoz hasonlít. Ami pedig a sósakat illeti, a sajtos rolónkat mi zellerrel és szerecsendióval ízesítjük, amitől egy kicsit pikánsabb ízű lesz. Emellett próbálunk néha a Magyarországon nem megszokott, eltérő ízeket is meghonosítani, több-kevesebb sikerrel. A francia pezsgőhab krémet például nem igazán kedvelték a vendégek, pedig ez egy briliáns édesség külföldön.

Döbröntei Péter: Az italokról általánosságban ugyanez mondható el: a vendégek főleg a tradicionális, megszokott ízekre koncentrálnak, annak ellenére, hogy nálunk 10 féle limonádé, szörp és rengeteg ízesített kávé közül válogathatnak.

– Hogyan készülnek a termékek?

– A sütemények elkészítésénél teljesen szabad kezet kapok, a főnökeim szerencsére támogatnak és megbíznak bennem. Fontosnak tartom, hogy az általam készített sütemények, édességek, torták, fagylaltok tartósítószer és színezékmentesek legyenek, ezzel is mind háziasabb ízeket érhetek el. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezáltal bizonyos termékeinket ételallergiával élő és az egészséges táplálkozást szem előtt tartó vendégeink is fogyaszthatják. Minden alapanyagot, tölteléket, beleértve a tésztákat és a krémeket is én magam készítek helyben. Sok cukrászdával ellentétben mi energiát és időt fordítunk arra, hogy minden krém és töltelék egyedileg nálunk készüljön. Az isler töltelékéhez például nemrég főztem meg az áfonyalekvárt.

– Milyen tervek vannak a jövőre nézve?

Döbröntei Péter: Célunk a jövőben vendégeink igényeit és visszajelzéseit figyelembe véve  tovább színesíteni és bővíteni kínálatunkat. Az esküvői és menyasszonyi torták elkészítésére továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen Kornél ebben rendkívül tehetséges, ez az egyik kedvenc területe a szakmájában. 

Emellett természetesen továbbra is szeretnénk keményen dolgozni, és minél több ember ízlésének megfelelni. Kitartó munkánknak köszönhetően egyre nagyobb a vendégkörünk, akik elmondásuk szerint szívesen térnek vissza hozzánk. Szeretnénk mi is méltó tagjai lenni a város rendkívül színvonalas, nagy hagyománnyal rendelkező cukrász társadalmának.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.