Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiszagolják a betegséget

2015. február 5. 10:04 // Forrás: National Geographic
Egyes kutyák 95-98 százalékos hatékonysággal szagolják ki leheletünkből a daganatos elváltozásokat.

A gázkeverékben, amit kilélegzünk, a nitrogén-monoxid, az oxigén, a vízpára és a szén-dioxid mellett voc-ok , azaz illékony szerves molekulák is kimutathatók. A voc-ok kémiai lenyomatát adják annak, hogy mit ettünk, merre jártunk, milyen gyógyszereket vettünk be és hogy milyen betegségekkel küzdd a szervezetünk.  A biológiai eredetű voc-ok koncentrációját számos tényező befolyásolja, mérésük és elemzésük költséges és bonyolult: ehhez először gázkromatográfiás, majd tömegspektrometriás vizsgálatok szükségesek. Vagy: Kell egy kutya.

Természetesen nem minden eb képezhető ki voc-diagnosztának, de a rátermettek akár 95-98 százalékos hatékonysággal ki tudják szagolni a prosztata, a petefészek, a bőr vagy tüdő daganatos elváltozást  - és nem csupán szövetmintából, de a beteg leheletéből vagy véréből is.

A betegség kifejlődésével ugyanis a rendestől eltérő koncentrációjú, illetve típusú molekulák kerülnek a daganat környezetébe, majd a vérárammal a tüdőn keresztül a kilélegzett levegőbe. Az egészséges ember leheletében négyezerféle voc észlelhető, ezek közül 27-28 használható biomarkerként. 

Az orvostudomány egyelőre jobban bízik a gépekben, mint az állatokban. Pedig úgy tűnik, a daganat-diagnoszta kutyák igen pontos műszerként regisztrálják a betegség jelenlétét és olyan településeken is bevethetők, ahova szakorvos vagy szűrőkamion nemigen jut el.

 

Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.