Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Új utakon a költségvetés

2015. február 12. 15:16
14 milliárdos főösszeggel terjeszti be a polgármester a város 2015-ös költségvetését.

"A közelmúltban kaptunk olyan kritikákat, melyek szerint súlyos hibát követtünk el azzal, hogy nem nyújtottuk be időben a város költségvetését" – kezdte tájékoztatóját Porga Gyula csütörtök délután. A törvény szerint a polgármesternek február 15-ig kell beterjesztenie a költségvetést, azt minden évben a februári közgyűlés tárgyalja – emlékeztetett a polgármester, aki szerint a parlamenti kampányban van olyan jelölt, aki „nehezen tudja pozicionálni, hogy mi egy parlamenti képviselő feladata. Az önkormányzati költségvetés nem az, ez a települési képviselők feladata és felelőssége.”

A költségvetés főösszege 14 milliárd forint. A működésre 10,8 milliárd forintot szánnak, míg 3,2 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre.

A 2015-ös költségvetést az önkormányzat úgy alkotja meg, hogy abban nem szerepel hitelfelvétel – sem működési, sem fejlesztési célra. A 3,2 milliárdos fejlesztéseket külső forrás nélkül képes megvalósítani a város.

"Régen volt ilyen jó költségvetésünk, ez több tényezőnek köszönhető" – fejtette ki a polgármester. – "A legfontosabb, hogy a magyar kormány konszolidálta az önkormányzati rendszert, Veszprém pedig az Aréna törlesztőrészleteinek átvállalásával újabb segítséget kapott. Az idén a kormány újabb 800 millió forinttal járult hozzá a költségvetésünkhöz."

Új utakon folytatjuk

"Megteremtődött annak a lehetősége, hogy felülvizsgáljuk az adórendszert, és fokozatosan csökkentsük a vállalkozásokra nehezedő adóterheket, és ennek folyományaként később a lakossági terhek is csökkenhessenek" – emlékeztetett korábbi ígéretére a polgármester, hozzátéve: nem kell komolyan venni azokat, akik a választások utáni adóemeléssel riogatnak, hiszen adórendeletet csak az előző év végén lehet módosítani, nincs törvényi lehetőség arra, hogy ezt év közben megtegye az önkormányzat.

Veszprémnek vannak olyan városrészei, ahol nem lehet tovább halogatni

az úthálózat fejlesztését, erre a célra 500 millió forintot

költ az idén az önkormányzat. A sportuszoda régi álma a veszprémieknek, ennek az előkészületeinek költségeit is beletervezték az idei költségvetésbe.

A szociális támogatási rendszer átalakulásával az önkormányzatok március 31-ig alkothatnak rendeletet a települési segélyezési rendszerről. A korábban Veszprémben szociális támogatásra jogosultak köre nem szűkül, a kialakult szociális háló nem sérül.

A polgármester holnap terjeszti be a költségvetést. A bizottságok a jövő héten tárgyalják, a közgyűlés elé február 26-án kerül.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. ma 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   ma 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. ma 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. ma 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.