Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

25 éves a ráncfelvarrás mestere

2015. február 19. 9:36 // Forrás: technet.hir24.hu
A Photoshop ünnepli ma szülinapját. A szoftver első verzióját negyed évszázaddal ezelőtt, 1990 február 19-én adta ki az Adobe.

Ugyanazt a szót használjuk, ha meglátunk egy túlzottan hibátlan bőrű modellt egy magazin címlapján, és akkor is, amikor Facebookon láthatóan sokkal jobban néz ki egy ismerősünk, mint ahogy élőben fest, pedig mára már nem csak ez a program létezik a digitális képszerkesztés piacán.

Egy kis történelem

A Photoshop története valamikor 1987-ben kezdődött, amikor is két amerikai fiatalember, Thomas és John Knoll egy olyan egyszerű kis alkalmazást készített, melynek segítségével megoldhatóvá vált a szürkeárnyalatos digitalizált képeknek a monokróm képernyőkön történő megjelenítése. Az alkalmazás első körben a Display, utána pedig az ImagePro nevet kapta, majd pedig az Adobe Systems színre lépését követően már Adobe Photoshopnak hívták.

A szoftver 1.0-ás kiadása 1990 februárjában látott napvilágot. A csak Apple Macintoshon futtatható program még egyetlen floppy lemezen elfért és egész pontosan ma ünnepli a huszonötödik születésnapját. A következő év nyarán érkezett 2.0 még mindig csak almás támogatást élvezett, de az 1992 őszén debütált 2.5-ös kiadás már Windows-os masinákon is futtatható volt.

Az ezt követő időkben átlagosan kétévente lépett felfelé egy egészet a verziószám, de akadtak köztes, x.5-ös kiadások is. Ez egészen 2002-ig tartott, ekkor jelent meg ugyanis a maga nemében utolsó, 7-es verzió. 2003-ban az Adobe úgy döntött, hogy átkereszteli az alkalmazást, mely ettől kezdve már Photoshop CS, vagyis Photoshop Creative Suite néven fut. 2005-ben elkészült a Photoshop CS2, majd pedig 2007-ben debütált a Standard mellett Extended változatban is megvásárolható CS3. 2008 őszén hullott le a lepel a CS4-es variánsról, melynek egyik legfontosabb újdonsága, hogy immár a grafikus processzorokban rejlő teljesítményt is képes kiaknázni, majd pedig 2010 tavaszán bukkant fel a CS5 verzió. Ezt követően 2012 a CS6-ról, 2013 a Creative Cloud előfizetéses CC-ről, a tavalyi esztendő pedig a mind a mai napig legfrissebb CC 2014-ről, vagyis lényegében a Photoshop 15.0-ról szólt.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.