Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A Kadarka

2015. március 13. 15:01
A borokat szeretem, valamelyest értek is hozzájuk, de csak kevesen állíthatják azt magukról, hogy a bor nagy szakértői. Tanulok, tapasztalok. Sokat és kitartóan, mindezt élvezettel – írja első alkalommal megjelenő borblogjában Zsandár Tamás.

Harmadik éve vezetem a veszprémi Decanter bisztrót, rendeztem és rendezek jelenleg is kisebb nagyobb borfesztiválokat... és kóstolok, kóstolok, kóstolok. Ebben a blogban borokat és borászatokat mutatok be. Borokat, random módra. Kinyitom a borhűtőmet, amit elsőre kiveszek, arról írok itt.... Hát lássuk!

Már a tél végét tapossuk, lassan a tavaszba lépünk és elkezdem a friss könnyed "nyári" borok kóstolását, elemzését, de most még a hideg estéken legyen a vörösboroké a főszerep.

Zsandár TamásZsandár Tamás

Kadarka

Az egyik kedvenc fajtám. A Balkán felől érkezett hazánkba ez a szőlőfajta, ám a kék szőlők közül egyértelműen ősi magyar fajtának tekintjük a Kadarkát, amiben nagy potenciált látok, a hazai és a nemzetközi piacon. A hazai borkedvelők előszeretettel, szinte nemzeti ügyként kezelik a Kadarka fellendítését, elterjedését, amit magam is szorgalmazok.

Megterem úgy az alföldi borvidéken, mint Szekszárdon, Villányban, Egerben. A fajta kedveli a löszös talajt, de a magasabb mésztartalmú föld sem akadályozza meg, hogy jól teremjen, sőt homokos területeken is megterem, azonban itt kevésbé koncentrált, vékonyabb bort hoz.

Na, de kóstoljunk!

A borhűtőmben a szekszárdi borvidékről a Heimann Családi Birtok 2013-as Kadarkája várja, hogy felbontsam. A bor a fajtára jellemző különleges fűszeres-gyümölcsös jegyeket mutat, mind illatában és ízében.

Rövid szellőztetés után nyílnak ki igazán az aromák… Áfonya és ribizli, erdei gyümölcsök, szeder, frissen, harmonikusan adják a bor gerincét. Kellemes, nem tolakodó, kiegyensúlyozott finom sav érződik, a közepes tannin és alkohol mellett, üde bort ad az első kortyokban. Az acéltartályos erjesztés és érlelés után a bor két hónapra hordóba kerül, ezt idővel illatban ízben is megmutatja. Igazi elegáns, társasági, beszélgetős bor, egy kellemes vacsora kísérője lehet. Azt hiszem egy-két palackkal betárazok belőle és pár hónap múlva újrakóstolom.

Bor kisokos

Tannin

A fanyar íz anyagok összefoglaló neve, csersavnak is hívják. Elsősorban a vörösborok íz anyaga a héjon áztatás miatt. A szánk teljes felületén, kiváltképp a nyelvünkön kelti az összehúzó, száraz érzetet... az a tipikus "csettintős érzés", ez megkülönbözteti a savérzettől, amely a nyelvszéleken jelentkezik. Kevesebb tannin esetében fanyar érzet, nagyobb mértékű tannin esetében keserű íz jelentkezik.

A bemutatott bor kóstolható a Decanter Bisztróban Veszprém, Vár u. 1.

Zsandár Tamás

Cseh Zoltán
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.