Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új résszel bővül a Veszprémi Kaleidoszkóp

2015. március 18. 13:55
A Veszprémi Kaleidoszkóp nevű könyvsorozat családi fényképek, visszaemlékezések és naplók felhasználásával mutatja be Veszprém egy-egy nevezetes városrészét.

A Gizella-napok idején megjelenő könyvsorozat második része a mai Kossuth Lajos utcát és a tőle délre elterülő dolomitfennsíkot, a valamikori Vásárállás területét mutatja be házról házra haladva. A sorozat előző része 2013-ban a Cserhát városrészről szólt- hangzott el szerda délelőtt a Városházán.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a könyvek megjelenése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a Belvárosi Rehabilitáció 1/B „soft” elemeként. A könyvről elmondta, az örökkévalóságnak fog szólni, mert minden írott könyv, maradandó alkotás. Hozzátette, a Kaleidoszkóp nem csak ismeretek gazdagítását, hanem a városi identitást is erősíti.

Hermann István a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója, a projekt gyökereiről és az könyvsorozat elindulásáról, munkájáról számolt be. Megjegyezte, a munkájuk nem zártható le addig, amíg fényképek és fényképet szerető és gyűjtő személyek élnek a városban.

Márkusné Vörös Hajnalka, Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese a kötet második részéről elmondta, a kötet levéltári és nyomtatott források, irodalmi szövegek, valamint képi dokumentumok megszólaltatásával igyekszik rekonstruálni a mezővárosi lét valamikori életérzését és a 19. század végi, 20. század eleji sajátosan veszprémi mentalitást.

A júliusban megjelenő harmadik rész az 1770-es években kialakított püspökkert belső világát, majd folyamatos átalakulását szeretné megrajzolni.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.