Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Ismét nemzetközi porondon a Chianti

2015. március 20. 11:09
Csütörtök este világszerte 1300 étteremben népszerűsítették a francia gasztronómiát. A Gout de/Good France nevű kezdeményezéshez a veszprémi Chianti is csatlakozott, a részletekről az étteremvezető, Martonosi Zsolt mesélt nekünk.

A Sylt-szigeti gasztrofesztivál után ismét egy nemzetközi eseményhez csatlakozott a veszprémi étterem.
1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. A Gout de/Good France nevű projekt ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább.

Martonosi ZsoltMartonosi Zsolt

Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett rendezvény arról szól az egész világon, hogy március 19-én este az öt kontinens több mint száz országa és 1300 étterme francia vacsorát szolgál fel vendégeinek, hogy népszerűsítsék azt- mondta el Martonosi Zsolt.

„Magyarországon a francia nagykövetség kereste meg azokat az éttermeket ősszel, amelyeket érdemesnek tartottak arra, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, az ő listájukon mi is szerepeltünk. A kérésük az volt, hogy ha érdekel minket a Gout de/Good France, akkor még aznap estére írjunk egy olyan hat fogásos menüt, amit francia borokkal párosítunk. Mi írtunk egyet, ezt elküldtük Franciaországba, ott pedig a Chiantit is beválogatták aközé a tíz magyarországi étterem közé, akik végül csatlakozhattak.”

Zsolt elárulta, elég sok megkötés volt a menü összeállításánál, hiszen a szervezők azt akarták, hogy világszerte mindenhol egy egységes kép alakuljon ki a francia konyhaművészetről. Az első fogásnak például mindenképp kacsa vagy libamájnak kellett lennie, és az is megkötés volt, hogy a halak jelenjenek meg a menüben. „Mi köztes fogásnak Szent Jakab kagylót, harmadik fogásnak pedig nyelvhalat adtunk”- meséli.

Szent Jakab kagylóSzent Jakab kagyló

A séf Varga Roland által írt menühöz természetesen francia borokat kellet párosítaniuk. „Ha az ember ívet akar adni a vacsorájának, kezdésnek mindenképpen Champagne-t kell felszolgálnia, mi Paul Bara Rosét szolgáltuk fel, utána bourdeaux-i és burgundi vörösborok szerepeltek a menüben, a desszerthez pedig a kihagyhatatlan Saternes borrégió egy édes fehérborát kínáltuk.”

Martonosi Zsolt zárásként elmondta, az egész Chianti csapata rendkívül büszke arra, hogy éttermük a résztvevő 10 magyar étterem között szerepelhetett. Terveik szerint jövőre is csatlakoznak a Gout de France-hoz.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.